Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Upptäck det franska distriktet Cognac, som har samma namn som brandyn cognac

Upptäck det franska distriktet Cognac, som har samma namn som brandyn cognac

Cognac Staden

Om regionen Cognac

Cognac är en kommun i departementet Charente i sydvästra Frankrike med cirka 20,000 invånare.

Distriktet Cognac sträcker sig utefter flodbanken vid floden Charente och den omgivande landsbygden som kännetecknas av vinodling. Cognac är helt säkert en av Frankrikes mest idylliska städer. Staden är idag främst känd för produktion av drycken som bär dess namn, Cognac, och som gjort att staden blomstrat. Självklart är de flesta av de turister som besöker Cognac främst intresserade av drycken Cognac, tillverkningen av Cognac och dess historia. Det stora intresset för drycken Cognac gör dock att besökare riskerar att missa andra saker att avnjuta såsom stadens arkitektur, kaféer och restauranger.

Distriktet Cognacs historia

Cognac har varit bebott i runt 15,000 år och har sannolikt sitt ursprung som en bosättning utmed floden, och var viktig för matförsörjningen i området.

Julius Ceasar erövrade regionen Cognac år 52 före Kristus och det var också romarna som introducerade vinodling till Cognac.

Under den mörka tiden, 500 – 1000 efter Kristus, var det Merovingerna och Karolingerna som styrde i Frankrike, och Cognac.

Under medeltiden hade Cognac börjat sin blomstring och en hamn hade byggts för att kunna skeppa ut det viktiga saltet samt det vin som producerades i allt högre skala.

Hundraårskriget, 1337 – 1453, medförde en nedgång för Cognac vars framgångsrika vinindustri gjorde staden attraktiv för de stridande partnerna, England och Frankrike. 

François den förste, som var Frankrikes kung 1515-1547, föddes i Cognac 1494 och stora torget i staden är därför uppkallat efter honom.

Under 1500-talet kom holländska nybyggare till regionen Cognac, först för att köpa salt men senare alltmer för att handla med vin. Sjötransporter av vin var dock problematiska eftersom vinet lätt blev härsket och nybyggarna sökte därför en bra metod för att bättre bevara vinet. De började med att destillera vinet en gång men upptäckte snart att vid en andra destillering uppstod en än finare produkt – Cognacen. Det internationella ordet för varan Cognac, brandy, kommer av holländskans ”brandewijn” som betyder bränt vin, eller brännvin.

Under franska revolutionens terrorperiod stannade exporten av Cognac tillfälligt av vilket drabbade den lokala ekonomin svårt.

Vid slutet av 1800-talet var Cognac den mest betydelsefulla exportvaran från regionen Charente vilket inte minst syns på alla fina villor från den perioden. Angrepp från vinlöss på vinodlingarna utgjorde dock ett västenligt avbräck för många odlare.

1888 föddes den berömde politikern Jean Monnet i Cognac. Jean Monnet betraktas som en av de viktiga fäderna till den Europeiska Unionen.

Matkultur och vin i Cognac.

Även om inte alla personer i Cognac promenerar uppefter Larousse Gastronomique så är att äta och dricka väl mycket viktigt för invånarna i regionen Poitou-Charente. Den lokala matkulturen baseras på färska säsongsprodukter och en stor dos kunskap. Färska ostron, lam och lokalt producerade ostar tillhör specialiteterna.

Men bara för att det finns en matkultur med anor betyder det inte att alla restauranger i Cognac är konventionella. Det finns också ett rikt utbud av chica och rustika restauranger i Cognac.

Äta i Cognac

En restaurang som kan rekommenderas är La Ribaudière som har en stjärna i Guide Michelin.

En annan är La Table de L’Yeuse huserar i ett gammalt hem som ligger precis utanför staden Cognac och kocken där lagar mat med ingredienser från ett nätverk av lokala leverantörer.

Sevärdheter i distriktet Cognac

Gamla Stan, “Vieux Cognac”, i Cognac

Cognacs gamla stad “Vieux Cognac” sträcker sig från Tours Saint-Jacques utmed floden upp till Saint-Léger-kyrkan. Gamla stan har många ovanliga byggnader från 1400- till 1700-talen som ligger efter de smala kullerstensgatorna. Många av byggnaderna har skulpturer av en salamander, som var Kung François den förstes symbol, men även groteska ansikten och rikt dekorerade fasader. 

Château des Valois i Cognac

Château des Valois är en viktig handelsplats från medeltiden.

Saint-Léger –kyrkan i Cognac

Musée d’Art et d’Histoire i Cognac

Konst- och historiska museet.

Musée des arts du Cognac

Konstmuseum

Saint-Gobain glasbruk och tillverkning av vintunnor i Cognac

Glasbruk och tillverkning av vintunnor

Stagsparken i Cognac

Stadspark

Cognacsområdet har också många Romanska kyrkor och flera slott.

Res till distriktet Cognac

Hur kommer man till Cognac?

Cognac kan nås med tåg från järnvägsstationen Paris Montparnasse och Charles de Gaulles Internationella Flygplats. Resan från Paris tar tre till fem timmar och du behöver byta tåg minst en gång. Järnvägsstationen i Cognac ligger ca 15 minuters promenad från François den förstes torg i centrala staden.   

Den närmsta flygplatsen till Cognac är i Bordeaux som ligger ca 10 mil bort. Resan från järnvägsstationen Saint Jean i Bordeaux tar mellan två och fyra timmar och du behöver byta tåg minst en gång.

Var kan man bo när man besöker Regionen Cognac?

Hotel Francois Premier i Cognac

Hotel Francois Premier med anor tillbaka till 1800-talet renoverades 2012 och har ett mycket bra läge i centrala Cognac.

Hotel Heritage i Cognac

Hotel Heritage ligger i en byggnad med anor from 1600-talet är också ett centralt beläget, men inte lika dyrt, hotell i närheten av ån Charente.

Les Tilleuls Thia inn i Cognac

Les Tilleuls Thia inn i Cognac har lite mer atmosfär och ligger i en storslagen manngårdsbyggnad från 1800-talet belägen precis utanför staden.   

Frågor och svar:

Vad är Cognac känt för?

Cognac är främst känt för produktionen av drycken med samma namn, Cognac.

Vilken betydelse hade Cognac under medeltiden?

Under medeltiden hade Cognac börjat sin blomstring och en hamn hade byggts för att kunna skeppa ut det viktiga saltet samt det vin som producerades i allt högre skala.

Vad är specialiteterna i den lokala matkulturen i Cognac?

Specialiteterna i den lokala matkulturen i Cognac inkluderar färska ostron, lam och lokalt producerade ostar.

Vilka sevärdheter finns det i Cognac?

Sevärdheter i Cognac inkluderar gamla stan “Vieux Cognac”, Château des Valois, Saint-Léger-kyrkan, Musée d’Art et d’Histoire, Musée des arts du Cognac, Saint-Gobain glasbruk och tillverkning av vintunnor, och Stagsparken.

Hur kan man ta sig till Cognac?

Cognac kan nås med tåg från järnvägsstationen Paris Montparnasse och Charles de Gaulles Internationella Flygplats. Den närmsta flygplatsen till Cognac är i Bordeaux.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.