Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Tack för två vinprovningar!

Tack för två vinprovningar!

två vinprovningar

Vi vill säga tack till Love Levander och Ann Fundin för två jättetrevliga vinprovningar i mars och nu i maj för någon vecka sedan.  Provningarna funkade superbra över nätet via vår Facebooksida och det var riktigt lyxigt att få höra Loves historier om vinerna, vingårdarna, druvorna, produktionen, vinstilen – you name it. Love är en duktig sommelier som presenterade intressanta viner på ett kunnigt och trevligt sätt och med mycket humor och han svarade på alla frågor som vi alla hade. Med hjälp av Anna som kontinuerligt ställde bra frågor som vi inte tänkte på eller hann med under provningen så visade sig de hör två vara ett bra team. Och deltagarna var väldigt aktiva, vilket alltid är skoj!

Vi vill också säga tack till de svenska importörerna, People Wine och Concealed Wine, för de goda vinerna som vi presenterar lite längre ner i denna artikel. Vi ska titta lite närmare på och länka till provningarna och se vad som hände där.

Men först ….

Love Levander och kollegan Anna Fundin driver Youtube-kanalen Här var det vin där de förmedlar sin erfarenhet och kunskap om viner och andra drycker. Här gr paret igenom det allra gå igenom det västenliga när det gäller vin och drycker. Hur gör man när man provar vin? Vad som är gott att äta till öl eller vin? Hur dekanterar man vin? Och mycket mer ….

Så vill du lära dig mer om vin och göra det på ett kul sätt, så är detta serien för dig och du får koll på det allra viktigaste om du följer serien.

https://www.youtube.com/watch?v=U8_q1rP-Gigu0026t=432s

2:a vinprovningen den 20/5 – ”Under the Tuscan Sun”

Love och Anna genomförde 2 provningar för Vinjournalens läsare. På andra vinprovningen (>> länk) som ligger närmast i tiden, berättade Love mer om Italiens mest kända vinregion, Toscana och vi provade ett modernt Chiantivin och en Brunello di Montalcino och pratade om distrikten och druvorna! Samma druva egentligen, det handlade om Sangiovese, Italiens mångsidiga signaturdruva som även är känd som Brunello. Även vinet heter Brunello och dessa viner är kända som några av de bösta vinerna i Italien. Chianti känner vi förstås till och Sangiovese är också druvan i de fruktiga Chianti-vinerna som finns i ett spektrum, från ljusa, mer lätta viner till kraftfulla och robusta terroirviner. Love förklarade också varför denna Chianti är gjord på traditionellt sätt med en druvblandning av röda och vita druvor.

Vi fick lära känna familjevingårdarna Chianti il Drago e la Fornace i appellationen Chianti DOCG och vinfamiljen Fattoi i Brunello di Montalcino och prova Sangiovese-stilen på varierande sätt. Båda dessa viner har vunnit gehör hos kritiker både här hemma och internationellt.   

Det första vinet, Chianti il Drago e la Fornace 2019 (nr 2074 – 99 kr) är en smakfull och mycket fräsch Chianti av vilda mörka, mogna bär och frukter – hallon, vinbär och körsbär – lite rostad tomat, med stänk av blodapelsin och aromatisk salvia. Ett generöst och fruktdrivet vin där frukten möter en snygg, inbunden syra med en lätt pepprig och stram snits – välstrukturerat, fylligt och balanserat! Detta är ett charkuterivänligt vin som också passar till både kyckling och alla traditionella italienska rätterna som pizza eller pasta eller långlagrade salta ostar.  

 Det andra vinet,  Brunello di Montalcino Fattoi 2015 (nr 3097 – 249 kr) har en fyllig, kryddig och komplex vinprofil med de bästa egenskaperna. Smaken domineras av en mycket fin syrabalans och vinets mustiga och generöst tilltagna aromer och toner av torkade mörka körsbär, pomerans, kanel, nougat och tobak – fylliga, härliga och intriganta smaker. Det är därför som så många vinentusiaster älskar dessa viner fån Toscana, de är lagom mustiga, kryddiga och bjuder på lena och mjuka tanniner. Ett matvin som passar till smakfulla och maffiga kötträtter som pimpas med grillad svamp och grönsaker eller alpostar som Gruyère och Comté.

https://www.youtube.com/watch?v=OiI3o55KwXou0026t=43s

1:a vinprovningen den 25/3 – ”Jurassic Wine”  

På första provningen (>> länk) i mars, smakade vi på 2 viner från vinregionen Jura. Jura är Frankrikes minsta vinregion men förmodligen det mest pittoreska området som ligger mellan Bourgogne och de schweiziska Alperna. Som region har Jura länge varit något av en doldis, men denna region blir alltmer populärare tack vara sina goda viner. Totalt har Systembolaget 25 viner, 4 röda viner, 13 vita viner och 4 mousserande viner. Det finns även naturviner i blandlådor.

Love och Anna pratade om mat, region, producent och vinerna förstås. Det finns 4 appellationer i Jura AOC: Côtes du Jura, Arbois, L’Etoile och Château-Chalon. Den här provningen var både lärorik och spännande för vi smakade på två Chardonnay-viner från Frankrikes äldsta vinkooperativ Fruitière Vinicole d’Arbois som redan bildades år 1906 och idag har drygt 100 medlemmar och 250 hektar mark.

Det första vinet, Côtes de Jura Chardonnay 2019 (nr. 2292 – 119 kr) en stilla, smakfull och rund Chardonnay och väldigt mycket ett vin i typisk, klassisk jurastil. Det är också ett vin som alltid får bra kritik från vinentusiaster, dels på sociala medier men även av topprecensenter i renommerade vinmagasin som Guide Hachette och La Revue du Vin de France. Detta är ett generöst, örtigt vin med lite fatkaraktär. Mineraliska toner matchar små, smöriga inslag och en frisk syra, en stilig blommighet på en bas av gula äpplen, en gnutta citrus, lite honung och valnötter. Så mycket mer än ett bara ett fiskvin. Skaldjur och kyckling passar utmärkt, men också pasta och heta asiatiska rätter. 

Vin nr 2, Crémant du Jura Brut (nr. 74365 – 160 kr) kommer från samma kooperativ och detta festliga vin är en alldeles förträffigt charmig och mousserande Crémant. Detta är en stiltypisk torr Crémant, ett elegant och stiligt vin som visar upp den fruktiga och blommiga sidan av Juras alla viner och gjort med två jäsningar enligt Champagne-metoden. Här finns den där fylliga fruktigheten och friska syran med en skön harmonisk smak av läckra aromer som citrus, vit persika, rostad brioche och syrligt äpple. Populärt, prisvärt alternativ när man är ute efter lite prisvärt franskt bubbel. Till fruktiga dessert eller till havets alla läckerheter som fisk, skaldjur, ostron och hummer.

Läs mer om

Frågor och svar:

Vem var ansvarig för vinprovningarna?

Love Levander och Anna Fundin var ansvariga för vinprovningarna.

Hur genomfördes provningarna?

Provningarna genomfördes över nätet via Facebooksida.

Vilka svenska importörer tackades?

People Wine och Concealed Wine tackades för de goda vinerna.

Vilka viner provades under den andra vinprovningen?

Under den andra vinprovningen provades ett modernt Chiantivin och en Brunello di Montalcino.

Vilka viner provades under den första vinprovningen?

Under den första vinprovningen provades två Chardonnay-viner från Jura.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.