Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Handla biodynamiskt? Vintips!
Okategoriserade artiklar om vin

Handla biodynamiskt? Vintips!

Biodynamiskt omslag - Vinjournalen.se

Biodynamiskt! Trendigt! Allt tyder på att dagens vindrickare bryr sig om hållbarhet och miljö. Dessutom vill man veta vad det är som man får i sig med ett vin. Här kommer 3 vintips!

Enligt IWSR, International Wine and Spirits Record menar nästan hälften av vinkonsumenter de senaste åren har blivit mer intresserade av att handla viner med fokus på hållbarhet och miljö.

Ja, ja. Det är trendigt att köpa viner som är ekologiska eller naturliga, Pet Nats, Col fondo, är några av de vinstilar som just nu är inne, socker och sulfiter är en ständig fråga – man vill dricka hållbart och biodynamiskt. Men vad betyder biodynamiskt vin egentligen? Hur skiljer sig biodynamiskt vin från ekologiskt? Hur kan du se om vinet du köper faktiskt är biodynamiskt?

För att hjälpa dig att handla grönare inköp, tipsar vi om några av våra egna biodynamiska favoritviner och svarat på några av de vanligaste frågorna.

biodynamsikt får - Vinjournalen.se

Vad är biodynamiskt vin?

Biodynamiskt tar steget ett snäpp längre än ekologiskt. Biodynamiska vinproducenter fokuserar på mer än bara vinstockar. De har en filosofi att deras vingård är en fungerande organism och strävar efter att behålla sina gårdar med minimalt beroende av kemiska substanser i odling och vintillverkning. Istället tar de tillvara på allt de som behöver från själva vingården med minimal inblandning av vinmakare. Borta är då farliga kemikalier – inne är naturligt jäst, naturligt socker och naturliga sulfiter. Alltså inga tillsatser och de är självklart veganvänliga.

I vingården finns ofta djur på gården för att producera naturlig gödsel och kompost, odla täckgrödor och skydda insektssamhällen tillsammans med många andra metoder. De följer också en månkalender, som talar om för dem när de ska beskära, plantera, skörda och behandla vingården, samt när de ska öppna och smaka vin.

Därför tror många vinmakare idag att månen har en stor inverkan när det gäller hur vinet slutligen smakar.  Månkalendern handlar om astrologi som faktiskt inte är flummigt. Astrologi har använts för all odling – inte bara vingrödor – under århundraden. Biodynamiskt jordbruk har funnits de senate 100 åren där det industriella jordbruket var på frammarsch men då österrikiska bönder märkte att deras jordkvalitet plötsligt försämrades.

Biodynamiskt i vingården - Vinjournalen.se

En biodynamisk kalender är uppdelad på olika dagar där varje dag sammanfaller med något av de fyra elementen jord, eld, luft och vatten.

  • Fruktdagar är de bästa dagarna för att skörda druvor
  • Rotdagar är perfekt dagar för beskärning
  • Blomdagar är dagar då man ämnar vingården helt ifred
  • Lövdagar är utmärkta dagar att bevattna odlingen

År 1924 sammanställde vetenskapsmannen och filosofen Rudolf Steiner, en teori om biodynamik och dessa principer används av nya tidens vinmakare ännu idag. Men visst finns det kritiker även när det gäller biodynamiskt vin och menar att man inte hittat tillräckligt med bevis för att visa att biodynamiska metoder faktiskt är bättre och fungerar. Men producenter som odlar biodynamiskt är lyriska och håller stramt på sina biodynamiska principer. De menar att när mana odlar biodynamiskt så får man en friskare och balanserad jord och en mycket friskare och starkare vinstock samt druvor som är livskraftiga. Då lan man skapa ett vin med eten stram hållbarhetsprofil.

Biodynamiskt – vad tycker du?

Hur ställer du dig i frågan om biodynamiska viner? Det vore jättekul att få lite feedback från er läsare? Hur handlar ni idag? Vad tänker ni på när ni står inne på Systembolaget?

Biodynamiskt - 3 tips - Vinjournalen.se

3 biodynamiska viner att prova!

Christina Orange 2022 | art.nr 2756

Ett kryddigt orange vin, lite grumligt och utan tillsatser med lite jästfälling kvar i flaskan. Men låt inte det skrämma dig för vinet är fruktigt, fullt av höstiga äppeltoner, rönnbär, lite citrus, supergott torrt kryddat vin med en lite strävhet där sötma och saltiga toner samsas på ett fint sätt. Utmärkt till fisk och ljust kött. Druvorna är Chardonnay, Welschriesling och Sauvignon Blanc. Superblend! Handplockade druvor där vinet fått vila ett halvår tillsammans med jästfällningen på en kombination av gamla ektankar, amfora och ståltankar. Som alla dessa viner är det ofiltrerat utan tillsatt svavel.

Producenten

I Österrike har man avancerat långt med naturviner. Weingut Franz & Christine Netzl är en av dessa ekologiska vingårdar i Weinland Österreich, med hemman i Göttlesbrunn och består idag av 30 hektar vingårdar. År 2007 började ställa om till ekologisk odling. I serien “Christina” producerar man enbart naturviner. Druvorna är basen och köps in från lokala bio-vinbönder.

Driefontein Syrah, 2019 | art.nr 2068

En smakfull Syrah och veganvänlig är Driefontein Syrah 2019. Ett single vineyard och biodynamiskt vin som är mycket fruktigt som växer på en gammal biodynamisk granitjord. Känn en arompalett av mogna mörka bär och frukter som björnbär, mörka plommon, moreller och svarta vinbär med peppriga aromer och ett stänk av läder och choklad. 2 års lagring på ek. Passar till både grillat och mustiga grytor. Vinet har nominerats till 5 stjärnor i Platter’s Guide 2019.

Longridge Wine Ekliptika, 2020 | art.nr 92108

Ekliptika har faktiskt blivit ett kultvin världen över och nyss inkommen på sin årliga visit med en ny årgång. Sofistikerrat och elegant, gjort på den godaste franska Bordeaux-blenden. De stiliga och intensivt fruktiga doft- och smakaromer är laddade med mörka bär och frukter som svarta vinbär, hallon och lila plommon. Det finns inslag av kaffe, choklad och vinet är kryddat med rosmarin, kardemumma och vanilj. Fantastisk finish som dröjer sig kvar länge. Ekfatslagrat i 2 år. 5 stjärnor i Platter’s Wine Guide och dessutom 94 poäng när Master of Wine Tim Atkin testade vinet. Passar till smakfulla ostar eller en köttbit.

Producenten

Båda dessa viner kommer från Longridge Wine Estate i Stellenbosch, Sydafrika, där den världskände biodynamsike, skicklige och mycket prisade vinmakaren Jasper Raats tillverkar sina snyggt välbalanserat och sofistikerade röda naturviner helt fria från artificiella bekämpningsmedel, herbicider, fungicider och gödningsmedel.

Frågor och svar

Är biodynamiska viner certifierade?

De vanligaste och mest kända certifieringarna inom biodynamisk odling är Demeter och Biodyvin.

Är biodynamiskt och ekologiskt detsamma?

Alla biodynamiska viner är inte ekologiska eller naturliga, eftersom de kan innehålla tillsatta sulfiter. Beror helt på de metoder som vinmakaren använder, som månkalendern och kompostering.

Är biodynamiska viner sulfitfria?

Sulfiter är en naturlig biprodukt av jäsning, så även viner utan tillsatta sulfiter (som många ekologiska och biodynamiska viner) har fortfarande sulfiter i sig.

Varför dricka biodynamiskt vin?

Biodynamiska druvorna har större friskhet, vitalitet av frukt och mineralitet än de som odlas på annat sätt även ekologiskt.

Får man baksmälla om man dricker naturvin?

Naturvin har i allmänhet en lägre alkoholhalt än konventionellt vin, vilket kan bidra till att förklara varför man känner sig bättre nästa dag.

Mer om ekologist och biodynamiskt:

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.