Franska vinbönder ifrågasätter “ekovänligt”

Självklart påverkas vinindustrin av miljökrävande konsumenter. Nu sticker dock en del vinproducenter ut hakan och ifrågasätter vad det är som man egentligen kallar för ekologiska odlingsalternativ. Man menar att många ekologiska produkter som används i exempelvis vinodling, faktiskt inte är så ekovänliga när det kommer till kritan.

Vinmakaren Sebastien Vincenti vid Domaine de Fondrèche i Mazan( AOC Côtes de Ventoux) har gått i täten för den här diskussionen och han har säkert en del poäng i sitt resonemang. Vincenti är en av de vinodlare som själv är certifierad av franska Ecocert sedan 2009. Men nu kanske detta kommer att förändras.

“Kanske är det är dags för ekologiska bönder att erkänna för konsumenterna att en del traditionella metoder faktiskt till och med kan vara mer ekologiska.”

Hur resonerar man här? Lurar man konsumenter och om man säger att ekologiska producenter inte använder kemikalier eller bekämpningsmedel?

Sebastien Vincenti menar att det är lite dubbelmoral med i eko-spelet och han har många exempel. Ett är till exempel att om man vill minska mängden bekämpningsmedel, så måste man samtidigt öka jordbearbetningen ganska radikalt. Detta görs då självklart med traktor – som använder stora mängder av fossila bränslen!

”Det är ju genom att undvika jordbearbetning och minska kompakteringen som i värnar om miljön”, säger Vincenti. ”Och viktigast av allt, man släpper ut bra mycket mindre växthusgaser än ekologiska  jordbrukare gör!”

Konsumenterna bör få reda på sanningen, säger han. Det finns idag nya produkter på marknaden som har en betydligt mindre miljöpåverkan och alla producenter använder täckgrödor och kompost, oavsett man bedriver organiskt jordbruk eller inte.

Sebastian Vincenti säger att han verkligen tror på en ekologiska filosofin, men påtalar att vissa syntetiska produkter som man traditionellt använder, faktiskt ger ett bättre miljöskydd än de ekologiska alternativen. Man kan till och med få en bättre balans mellan ekologiska och syntetiserade produkter, om man använder dessa vid rätt tillfälle i processen. Men dessa produkter är förstås alla förbjudna av Ecocert, som står för den ekologiska certifieringen i Frankrike.

Vincenti vill nu släppa sin ekologiska certifiering på eget bevåg och nyligen har även andra vinproducenter bestämt att följa hans linje.

Diskussionen kring ekologisk vinodling kommer att fortsätta och Vinjournalen följer trenderna.

Frågor och svar:

Varför ifrågasätter vissa franska vinbönder vad som kallas för ekologiska odlingsalternativ?

De menar att många ekologiska produkter som används i exempelvis vinodling, faktiskt inte är så ekovänliga när det kommer till kritan.

Vad är ett exempel på en dubbelmoral inom ekologisk vinodling enligt vinmakaren Sebastien Vincenti?

Om man vill minska mängden bekämpningsmedel, så måste man samtidigt öka jordbearbetningen ganska radikalt. Detta görs då självklart med traktor – som använder stora mängder av fossila bränslen.

Vad menar Vincenti är det viktigaste för att värna om miljön inom vinodling?

Att undvika jordbearbetning och minska kompakteringen.

Varför vill Vincenti släppa sin ekologiska certifiering på eget bevåg?

Han tror att vissa syntetiska produkter som man traditionellt använder, faktiskt ger ett bättre miljöskydd än de ekologiska alternativen och vill kunna använda dessa vid rätt tillfälle i processen. Men dessa produkter är förbjudna av Ecocert, som står för den ekologiska certifieringen i Frankrike.

Vilken trend följer Vinjournalen kring diskussionen kring ekologisk vinodling?

Vinjournalen följer trenderna kring diskussionen kring ekologisk vinodling.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.