I Kroatien har man tillverkat vin ända sedan runt 2200 f.Kr. Vintraditionen är alltså urgammal, och detta, i kombination med själva landets ungdom, gör att det finns mycket intressanta viner att prova. Under åratal var landets vinproduktion fördelad på två områden: Kusten och fastlandet. År 2012 blev det dock ändring på det och fyra större områden med 12 underregioner och 66 appellationer blev till:

  • Dalmatien
  • Istrien & Kvarner
  • Höglandet
  • Slavonia & Danube

Det var i Dalmatien vintillverkningen började och långt senare, runt 390 f.Kr. blev hantverket influerat av romarriket. I samband med kristendomens spridning blev vin ett viktigt ceremoniellt inslag i området. Vintillverkning i Kroatien blomstrade under flera århundraden, men har sedan blivit lidande på grund av en rad stora händelser som ottomanska invasioner, vinlusen, världskrig och kommunismens uppkomst.
Det är inte förrän nyligen som landets vinindustri börjat leva upp till sin fulla potential. Den urgamla vintraditionen vittnar om att Kroatien är en utomordentlig plats för odling, och efter att ha lagt alla motgångar bakom sig finns det inga gränser för hur långt kroatiska viner kan gå. Prova gärna någon av landets 64 inhemska druvor; annars odlas idag även internationella arter som cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och syrah. De vita vinerna står för 60 % av produktionen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy