Vi introducerar: Baco Noir
Om du vill undvika starkt pigmenterade viner som ger fläckar på tänderna och en lila tunga är Baco Noir inget för dig. Om du bryr dig mindre om hur du ser ut när du dricker vin och mer om själva upplevelsen kommer Baco Noir inte göra dig besviken. Druvan växer i kallare regioner i USA som dessa:
- New York
- Michigan
- Mississippi
- Wisconsin
- Ontario
- Pennsylvania
- Oregon
Druvan infördes från Frankrike till dessa regioner runt 1950-talet och finns även i Kanada sedan 1955. En av de mer kända producenterna för Baco Noir är Philippe Girardet som 1971 importerade den till hans vingård i Umpquadalen. Det är idag framför allt Ontario som man idag förknippar med druvan.
Baco Noir kan ta många olika uttryck, men det finns en del gemensamma smakprofiler som är omisskänneliga. Bland annat körsbär, plommon, russin, trä, bär och kryddor är några av dem. Baco Noir passar utmärkt till grillat kött som hamburgare och revbensspjäll, samt till vilt och fläskkött. Även många ostar, framför allt getost, är utmärkta alternativ till matchningar.
Baco Noir utvecklades av och namngavs efter fransmannen Francois Baco som svar på skadegörelsen som uppstått vid Europas vingårdar av Phylloxera, även kallad vinlusen. Ett annat namn för druvan är Baco 1. Idag är Baco Noir inte särskilt vanlig bland vinerna vi dricker i Sverige, men eftersom många av dess karaktärsdrag ökar alltmer i popularitet kan det förhoppningsvis snart bli ändring på den saken.