Hos flera Champagneproducenter ser man ser på hela ekosystemet och närmar sig regler för det ekologiska jordbruket. Men även om det finns ett ökande antal producenter i Champagne som arbetar med biodynamisk vinodling, finns det få som har en biodynamisk framställning till 100%. Inte enbart vinrankan står i centrum. Här måste det finnas både djur, kompost och en mångfald av växter, samt håller man så klart ett öga på själva vinframställningen, när det ska skördas, besprutningen, tillsatserna. All ära till dessa producenter. Klimatet i Champagne kan vara tufft när det gäller organisk odling, eftersom det kan vara kallt och fuktigt. Angrepp av svamp, röta och mögel är vanligt.

Här är några på några riktigt goda Champagner i olika prisklasser. Tänk på att alla inte finns i standardsortimentet och en del måste beställas i förväg.

Françoise Bedel Origin’Elle Extra Brut (nr 77949) 313 kr
I regionen Crouttes-sur-Marne, i Vallée de l’Aisne, västra delen av Champagne, har Françoise Bedel varit biodynamisk producent sedan 1998 med vingårdar på 21 hektar. Genom personliga omständigheter kom hon 1982 i kontakt en biodynamisk filosofi och blev då också alltmer intresserad av att införliva nya metoder och filosofier på vingårdarna. Lite ovanligt till exempel, är att sammansättningen från vintage till vintage kan skilja sig väsentligt.

Leclerc Briant Les Chèvres Pierreuses Premier Cru (nr 87612) 333 kr
I fyra generationer har Leclercfamiljen i Epernay framställt Champagne och man började redan på 40-talet titta hur man biodynamiska metoder och började successivt omvandla alla sina vingårdar. Trots att man observerade att de organiska vingårdarna hade 5 % mindre druvor har mottot alltid varit att framställa god Champagne till ett bra pris.

Fleury Fleury Blanc de Noirs Brut (nr 7547) 399 kr
I nästan 100 år har familjen Fleury i Courteron i Côtes de Bar, framställt Champagne. 1989 började man titta på alternativa organiska odlingsmetoder och inom några år konverterade man samtliga vingårdar till biodynamisk odling.

David Léclapart L’Artiste Blanc de Blancs (nr 99009) 857 kr
Den kultförklarade champagneproducenten David Leclapart från byn Trepail gör enastående och stilrena Champagner på c:a 14 hektar vingårdar i Chouilly. Här har man varit biodynamisk sedan slutet av 90-talet och man arbetar efter mottot: renhet, energi, njutning och ekologi, vilket hos David betyder ingen filtration, endast ett minimum svavel och en naturlig jäsningsprocess.

Roederer Cristal Louis Roederer Cristal Brut (nr 99200) 1599.00 kr
Denna lyxcuvée, som 1876 för första gången tillverkades för den ryske tsaren, kommer från ett av de äldsta Champagnehusen, Louis Roederer, i regionen Champagne-Ardenne. Efter att man köpte den biodynamiska och vinproducenten Leclerc Briant och blev man också den största biodynamiska producenten i Champagne.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy