Upptäcka vackra och charmiga Saale Unstrut

Medan den lilla vinregionen Saale Unstrut kanske är den minsta i landet, med endast 1800 hektar vindruvor under odling, går framställningen i Saale Unstrut tillbaka flera århundraden, så långt tillbaka som år 998 då området styrdes av kejsare Otto III. Vinregionen Saale Unstrut ligger i Saale-dalen och täcker kjusorna skapade av Unstrut floden. De mest framstående städerna i detta område är Freyburg och Naumburg och hela området är beläget i före detta DDR, mer känd för de flesta av oss som Östtyskland.

Rivningen av Muren Skapade Pånyttfödelse av Saale Unstrut

Medan många förändringar skedde som ett resultat av rivningen av Berlinmurens, kan ingen ha varit lika dramatisk som effekten, döden av DDR hade på vingårdarna i Saale Unstrut. Efter att ha tynat i många år under kommunistiskt styre, har Saale Unstrut återigen börjat blomma tillsammans med andra stora vinregionen området som Sachsen, som täcker ungefär hälften av arealen som Saale Unstrut täcker.

På grund av det faktum att, under kommunistiskt styre, någon typ av privata investeringar och initiativ förbjöds, förföll många vingårdar i denna del av Tyskland, bland annat de i Saale Unstrut som producerade lite om något vin. Idag finner du att landskap av odling i både Sachsen och Saale Unstrut återhämtat sig tack vare enorma privata investeringar och kraftig tillväxt sedan den ökända Berlinmurens fall och allt vad den symboliserade.

Var finns Vingårdarna i Saale Unstrut?

Även om det finns ett antal olika vingårdar i Saale Unstrut finns de allra flesta av dem i regionen Sachsen-Anhalt. De återstående vingårdarna fördelas mellan Brandenburg och Thüringen. Du kommer att finna att alla vingårdarna odlas på sluttningarna som kantar stranden av floderna Unstrut och Saale.

Saale Unstrut är i sig vacker då terrasserna på de branta sluttningarna är fodrade inte bara med vinodlingar, utan även med samma torra bergväggar som har funnits här i århundraden. Du kan finna samma pittoreska stugor som har funnits i området i över ett sekel, tillsammans med fredliga ängar, vilket ger hela området ett mycket serene utseende. Framför allt detta är slott och många palats som har hållit vakt i århundraden, vilket gör Saale regionen Unstrut vin en verkligen värt att besöka.

Vinregionen Saale Unstrut är en Väl Bevarad Hemlighet

Om du aldrig funnit viner från Saale Unstrut när du köper i din lokala vinbutik eller på nätet, finns det en anledning till detta. Fram till nyligen har den stora majoriteten av de viner som görs i Saale Unstrut, bara producerats för försäljning i det lokala området. De flesta av vinerna härifrån har begränsats till försäljning inom Östtyskland eftersom de har funnit det utmanande att hänga med kvaliteten och populariteten från de från Västtyskland.

Den goda nyheten är att vinmakarna från lilla Saale Unstrut aldrig har haft problem att sälja sina viner i det lokala området då turister som hittar dem är förtjusta. Om du skulle ta en semesterresa till områden som Leipzig eller Weimar, skulle du finna att alla restauranger och krogar serverar viner från Saale Unstrut; desamma som lokalbefolkningen druckit i århundraden.

Klimat och Jord I Vinregionen Saale Unstrut Wine Region

Som med alla områden där vindruvor odlas, har jorden och det allmänna klimatet inom Saale Unstrut en signifikant effekt, inte bara på de typer av vindruvor som odlas, men även på de viner de producerar. Stränderna vid Saale River och Rivers Unstrut kantas med ängar och branta raviner, har perfekt jord på många sätt för vingårdar eftersom den tenderar att bestå av musselkalk, sandsten och lösjord, i vissa områden kan du även hitta kopparskiffer. Allt detta bidrar till att ge Saale Unstruts viner de hintar av mineraler som de är så kända för.

Saale Unstrut regionen är hem till totalt tre fastigheter; Mansfelder Seen, Schloss Neuenburg och Thüringen samt 38 enskilda vingårdar. Klimatet i regionen erbjuder en solid blandning av sol och svalt väder som anses av många vara idealisk för odling av vindruvor. Beläget så långt norrut får Saale Unstrut en lång växtsäsong till den stora majoriteten vingårdar som finns på söderläges sluttningar.

Älvdalarna i hela Saale Unstrut erbjuder flera skyddade områden som var och ett tenderar att ha sina egna mikroklimat som är mycket milda jämfört med resten av regionen. Medeltemperaturen i regionen är cirka 10 ºC med endast 508 mm regn per år. Detta gör Saale Unstrut till kanske de torraste regionerna i Tyskland och perfekt för att odla ett antal sorter av vindruvor.

Viner och Regioner i Saale Unstrut
Den lilla vinregionen Saale Unstrut ligger på 51 breddgrader, och har i århundraden ansetts vara den nordligaste punkt där vindruvor kan odlas. Men de vindruvor som odlas i de olika vingårdarna överlever, även om ägarna till de norra delarna av vingårdarna i Saale Unstrut fortfarande oroar sig för risken för både tidig och sen frost, trots den globala uppvärmningens påverkan på årstiderna.

Saale Unstruts vingårdar tenderar att producera främst vita vindruvor i flera olika varianter, med endast en vingård som för närvarande producerar röda vindruvor. Av de vita vindruvorna odlas i Saale Unstrut är de allra flesta Pinot Blanc, Weißburgunder0 och Müller-Thurgau.

De flesta av de vita viner som framställts inom Saale Unstrutär torra och syrliga i naturen, vilket tenderar att göra dem mycket uppfriskande att dricka. Det är i själva verket samma viner som producerats i regionen under århundraden, och den enda verkliga skillnaden är att vinodlare arbetar för att göra dem tillgängliga, inte bara i Västtyskland men även för producering internationellt och till de som köper online.
Vineriet Weingut Pawis i Vinregionen Saale Unstrut

Många av de viner som produceras i Saale Unstrut är egenägda vingårdar. Dock, under ledning av Bernhard Pawis, har Weingut Pawis Winery gått från en vingård som producerade endast 5.000 flaskor vin år 2000 till en som nu producerar tio gånger så mycket. År 2001 var vingården inbjuden att delta i Tysklands prestigefyllda sammanslutning av eliten av vinproducenter, VDP.

När du köper vin i din lokala vinbutik kanske du ännu inte hittar viner från okända Saale Unstrut, men om du siktar på att köpa vin på nätet, kan du börja se viner som kommer härifrån. Med vingårdar som Weingut Pawis satta på kartan genom medlemskap i föreningar såsom VDP samt stora ansträngningar av modernisering och renovering, kan du förvänta dig att snart finna ett antal viner från Saale Unstrut visas i vinbutiker och online.

Om du råkar befinna dig i området, bör du planera att stanna till i en av några lokala tavernor eller restauranger. Här kommer du att kunna prova på många av vinerna, några som fortfarande bryggts av individer i deras hem, samt de från vingårdar som Weingut Pawis. Berlinmurens fall har inte bara gett inre Östtyskland nytt liv. Det har även gett vingårdar i lilla Saale Unstrut en chans att blomma ut och börja producera de viner i världsklass som de en gång var så kända för.

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montalcino, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 249 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna