Hem » Vin Tips » Upptäcka vackra och charmiga Saale Unstrut

Upptäcka vackra och charmiga Saale Unstrut

Medan den lilla vinregionen Saale Unstrut kanske är den minsta i landet, med endast 1800 hektar vindruvor under odling, går framställningen i Saale Unstrut tillbaka flera århundraden, så långt tillbaka som år 998 då området styrdes av kejsare Otto III. Vinregionen Saale Unstrut ligger i Saale-dalen och täcker kjusorna skapade av Unstrut floden. De mest framstående städerna i detta område är Freyburg och Naumburg och hela området är beläget i före detta DDR, mer känd för de flesta av oss som Östtyskland.

Rivningen av Muren Skapade Pånyttfödelse av Saale Unstrut

Medan många förändringar skedde som ett resultat av rivningen av Berlinmurens, kan ingen ha varit lika dramatisk som effekten, döden av DDR hade på vingårdarna i Saale Unstrut. Efter att ha tynat i många år under kommunistiskt styre, har Saale Unstrut återigen börjat blomma tillsammans med andra stora vinregionen området som Sachsen, som täcker ungefär hälften av arealen som Saale Unstrut täcker.

På grund av det faktum att, under kommunistiskt styre, någon typ av privata investeringar och initiativ förbjöds, förföll många vingårdar i denna del av Tyskland, bland annat de i Saale Unstrut som producerade lite om något vin. Idag finner du att landskap av odling i både Sachsen och Saale Unstrut återhämtat sig tack vare enorma privata investeringar och kraftig tillväxt sedan den ökända Berlinmurens fall och allt vad den symboliserade.

Var finns Vingårdarna i Saale Unstrut?

Även om det finns ett antal olika vingårdar i Saale Unstrut finns de allra flesta av dem i regionen Sachsen-Anhalt. De återstående vingårdarna fördelas mellan Brandenburg och Thüringen. Du kommer att finna att alla vingårdarna odlas på sluttningarna som kantar stranden av floderna Unstrut och Saale.

Saale Unstrut är i sig vacker då terrasserna på de branta sluttningarna är fodrade inte bara med vinodlingar, utan även med samma torra bergväggar som har funnits här i århundraden. Du kan finna samma pittoreska stugor som har funnits i området i över ett sekel, tillsammans med fredliga ängar, vilket ger hela området ett mycket serene utseende. Framför allt detta är slott och många palats som har hållit vakt i århundraden, vilket gör Saale regionen Unstrut vin en verkligen värt att besöka.

Vinregionen Saale Unstrut är en Väl Bevarad Hemlighet

Om du aldrig funnit viner från Saale Unstrut när du köper i din lokala vinbutik eller på nätet, finns det en anledning till detta. Fram till nyligen har den stora majoriteten av de viner som görs i Saale Unstrut, bara producerats för försäljning i det lokala området. De flesta av vinerna härifrån har begränsats till försäljning inom Östtyskland eftersom de har funnit det utmanande att hänga med kvaliteten och populariteten från de från Västtyskland.

Den goda nyheten är att vinmakarna från lilla Saale Unstrut aldrig har haft problem att sälja sina viner i det lokala området då turister som hittar dem är förtjusta. Om du skulle ta en semesterresa till områden som Leipzig eller Weimar, skulle du finna att alla restauranger och krogar serverar viner från Saale Unstrut; desamma som lokalbefolkningen druckit i århundraden.

Klimat och Jord I Vinregionen Saale Unstrut Wine Region

Som med alla områden där vindruvor odlas, har jorden och det allmänna klimatet inom Saale Unstrut en signifikant effekt, inte bara på de typer av vindruvor som odlas, men även på de viner de producerar. Stränderna vid Saale River och Rivers Unstrut kantas med ängar och branta raviner, har perfekt jord på många sätt för vingårdar eftersom den tenderar att bestå av musselkalk, sandsten och lösjord, i vissa områden kan du även hitta kopparskiffer. Allt detta bidrar till att ge Saale Unstruts viner de hintar av mineraler som de är så kända för.

Saale Unstrut regionen är hem till totalt tre fastigheter; Mansfelder Seen, Schloss Neuenburg och Thüringen samt 38 enskilda vingårdar. Klimatet i regionen erbjuder en solid blandning av sol och svalt väder som anses av många vara idealisk för odling av vindruvor. Beläget så långt norrut får Saale Unstrut en lång växtsäsong till den stora majoriteten vingårdar som finns på söderläges sluttningar.

Älvdalarna i hela Saale Unstrut erbjuder flera skyddade områden som var och ett tenderar att ha sina egna mikroklimat som är mycket milda jämfört med resten av regionen. Medeltemperaturen i regionen är cirka 10 ºC med endast 508 mm regn per år. Detta gör Saale Unstrut till kanske de torraste regionerna i Tyskland och perfekt för att odla ett antal sorter av vindruvor.

Viner och Regioner i Saale Unstrut
Den lilla vinregionen Saale Unstrut ligger på 51 breddgrader, och har i århundraden ansetts vara den nordligaste punkt där vindruvor kan odlas. Men de vindruvor som odlas i de olika vingårdarna överlever, även om ägarna till de norra delarna av vingårdarna i Saale Unstrut fortfarande oroar sig för risken för både tidig och sen frost, trots den globala uppvärmningens påverkan på årstiderna.

Saale Unstruts vingårdar tenderar att producera främst vita vindruvor i flera olika varianter, med endast en vingård som för närvarande producerar röda vindruvor. Av de vita vindruvorna odlas i Saale Unstrut är de allra flesta Pinot Blanc, Weißburgunder0 och Müller-Thurgau.

De flesta av de vita viner som framställts inom Saale Unstrutär torra och syrliga i naturen, vilket tenderar att göra dem mycket uppfriskande att dricka. Det är i själva verket samma viner som producerats i regionen under århundraden, och den enda verkliga skillnaden är att vinodlare arbetar för att göra dem tillgängliga, inte bara i Västtyskland men även för producering internationellt och till de som köper online.
Vineriet Weingut Pawis i Vinregionen Saale Unstrut

Många av de viner som produceras i Saale Unstrut är egenägda vingårdar. Dock, under ledning av Bernhard Pawis, har Weingut Pawis Winery gått från en vingård som producerade endast 5.000 flaskor vin år 2000 till en som nu producerar tio gånger så mycket. År 2001 var vingården inbjuden att delta i Tysklands prestigefyllda sammanslutning av eliten av vinproducenter, VDP.

När du köper vin i din lokala vinbutik kanske du ännu inte hittar viner från okända Saale Unstrut, men om du siktar på att köpa vin på nätet, kan du börja se viner som kommer härifrån. Med vingårdar som Weingut Pawis satta på kartan genom medlemskap i föreningar såsom VDP samt stora ansträngningar av modernisering och renovering, kan du förvänta dig att snart finna ett antal viner från Saale Unstrut visas i vinbutiker och online.

Om du råkar befinna dig i området, bör du planera att stanna till i en av några lokala tavernor eller restauranger. Här kommer du att kunna prova på många av vinerna, några som fortfarande bryggts av individer i deras hem, samt de från vingårdar som Weingut Pawis. Berlinmurens fall har inte bara gett inre Östtyskland nytt liv. Det har även gett vingårdar i lilla Saale Unstrut en chans att blomma ut och börja producera de viner i världsklass som de en gång var så kända för.

Frågor och svar:

Vilken är den minsta vinregionen i Tyskland?

Saale Unstrut är den minsta vinregionen i Tyskland med endast 1800 hektar vindruvor under odling.

Vilka städer är mest framstående i Saale Unstrut?

Freyburg och Naumburg är de mest framstående städerna i Saale Unstrut.

Var finns vingårdarna i Saale Unstrut?

De flesta av vingårdarna i Saale Unstrut finns i regionen Sachsen-Anhalt, medan de återstående fördelas mellan Brandenburg och Thüringen.

Vilka typer av vindruvor odlas i Saale Unstrut?

De flesta av de vita vindruvorna som odlas i Saale Unstrut är Pinot Blanc, Weißburgunder och Müller-Thurgau.

Vilket vineri har gått från att producera 5000 flaskor vin år 2000 till att nu producera tio gånger så mycket?

Weingut Pawis Winery har gått från att producera 5000 flaskor vin år 2000 till att nu producera tio gånger så mycket.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.