Hem » Vin Tips » Så hittar du rätt bland Systembolagets myller av Champagne

Så hittar du rätt bland Systembolagets myller av Champagne

26_itemthemeimage_3046-jpg - Vinjournalen.se

Champagne får endast produceras i det franska vindistriktet Champange och endast utav tre olika druvor, nämligen pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Exklusivitet är just något denna dryck står för, men även champagne följer internationella mousserande vintrender.

Roséchampagne är ett ny typ av produkt som ökat med över 20% under den senaste fem åren, ifall vi förhåller oss till champagne på Systembolaget och dess försäljning.

Snabbmeny för denna artikel

Nedan listas lite olika typer av champagne som du bör känna till innan du börjar söka champagne på Systembolaget.

 • Rosé champagne. En champagne där man har låtit blå skal deltagit under en viss del av vin framställandet. Man kan också får rosé färgen genom att tillsätta en liten del rött vin i den ädla drycken.
 • Blanc de Blancs. En champagne som endast är gjord på gröna druvor. I och med att det endast är chardonnay som är tillåtet som grön druva, så är en Bland de Blancs alltid 100% chardonnay.
 • Blanc de Noir. En champange endast gjord på blå druvor. Det kan vara antingen pinot noir eller pinot meunier eller en blanding av dessa druvor.

Förutom att det finns olika typer baserade på vinifikation och druvval så finns det även ett antal champagne begrepp som det kan vara bra att känna till för att bättre kunna urskilja mellan alla Systembolagets champangeprodukter

 • Vintage champagne – en årgångsbetecknad champagne.
 • Assemblange – en champagne som är en blandning av ett antal olika druvor. Detta är oftast det vanligaste.
 • Grand cru eller Premier Cru – två olika kvalitetskvalifikationer där Grand cru är den högst ansedda.
 • Brut, Sec, Brut Zero – Dessa ord beskriver vilken sötma produkten har. En champagne som det står brut zero eller brut naturale på har väldigt lite tillsatt socker, medan en sec har mer tillsatt socker. Brut är det vanligaste och det som dricks mest i Sverige. Ett exempel är Champagne Charles Ellner, en god torry champagne, även årgångsbetäcknad.

Vi hoppas att denna artikel har hjälpt di att få lite bättre klarhet hur Systembolagets breda sortiment av champagne skiljer sig åt. Vi föreslår att ni du väl går och köper din champange, ser till att utvärdera produkterna med begrepp och stilar i åtanke.

Vinjournalens Champagne Tips


systembolaget-champagne - Vinjournalen.se

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 279 :-

Bildgalleri – Champagne Systembolaget

Visste du detta om Systembolaget och Champagne?

 • Visste du att två bokstäver som NM, RM,CM, RC, SR, ND, MA på champagneetiketten som anger vilken typ av producent (stort champagnehus, vin gjort av druvor, litet champagnehus…) som producerade den där Champagnen som även finns på Champagne Systembolagets hemsida.
 • Visste du att Systembolaget har champagner gjorda på 100% Chardonnay druva, Rose champagne och även champagner gjorda på röda druvsorter Pinot Noir och Pinot Meunier.
 • Visste du att Systembolagets champagnesortiment erbjuder champagner från brut zero till årgångschampagner.
 • Visste du att det finns ett system och regler för klassificiering av champagne typer såsom Vintage, Non-Vintage, prestige cuvee, rosechampagne, blanc de blanc, blanc de noir och no-dessage champagner.
 • Visste du också att det finns mer än 1000 champagner tillgängliga i Champagne Systembolagets webbutik.

Film om Champagne Systembolaget

Frågor och svar

Varför är champagne så poppis?

Det finns en champagne för var och en av oss. Olika crus, druvsorter, årgångar, dosering … kan kombineras i oändliga permutationer som ger ett häpnadsväckande utbud av champagne. Blandningsprocessen som är hjärtat av Champagnes tillverkning och spelar på naturens mångfald, och kombinerar viner från olika crus, olika druvsorter och olika år. Dessa subtila faktorer genererar bra uttryck för olika champagnestilar.

Tillverkas champagne enbart i Frankrike?

Ja och i en enda region, Champagne. Champagne har blivit en symbol för Frankrike, en lyxig skål, ett firande, vid invigning eller försoning. Då gör man det med champagne för champagnens symbolik är så viktig och så kraftfull. Detta säger Pierre-Emmanuel Taittinger ordförande för bland annat för Champagnehuset Taittinger. Visst har han rätt?

Vilka olika typer av champagne finns det?

I huvudsak skiljer man på 3 varianter:u003cbr/u003eBlanc de noirs, en vit Champagne gjord på druvor med svart skal, vanligtvis pinot noir och/eller pinot meunier.u003cbr/u003eBlanc de blancs, en vit champagne gjord på vita druvor, vanligtvis chardonnay.u003cbr/u003eRosé, en rosa champagne gjord genom att blanda rött vin till en bas av mousserande vitt vin, en ovanlig teknik som endast är tillåten i champagne.

Vad betyder Grand Cru och Premier Cru i champagne-sammanhang?

Champagne är ett blandat vin som definieras av dess framställningsprocess mer än av den individuella terroir av vingårdsplatser eller egenskaperna hos specifika årgångar. Men det finns två kvalitetsklassificeringar i Champagne, baserat på kvaliteten på druvorna som odlas i varje by:u003cbr/u003eu003cstrongu003ePremier cru: u003c/strongu003eChampagner märkta med premier cru måste tillverkas helt av druvor från de 43 Grand Cru-klassade vingårdarna. Premier cru-vingårdar är av lägre kvalitet än grand cru.u003cbr/u003eu003cstrongu003eGrand cru: u003c/strongu003eChampagner märkta grand cru måste tillverkas helt av druvor från de 17 grand cru-klassade vingårdarna.

Vad har champagne för historia?

I regionen Champagne har man odlat vindruvor redan på 500-talet, men då handlade det om röda, stilla viner utan kolsyra och druvan var Pinot Noir. Dessa tidiga röda viner började ofta jäsa i flaskan, vilket skapade en hel del koldioxid som ibland kunde få flaskorna att explodera. Och det var då som man upptäckte bubbelvinet början av 1700-talet och på 1800-talet kom vinmakarna på hur de skulle kontrollera kolsyraprocessen för att skapa den champagne vi dricker idag.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.