Söta viner är inte för alla, men väl värda ett försök

Viner blir söta genom att man stoppar jäsningen innan allt socker från druvorna har använts. Detta lämnar vad som kallas för RS, eller residual sugar, i vinet, som gör det sött. Ju mer RS i vinet desto sötare är det.

De mest berömda söta vinerna:

  • Portvin
  • Madeira
  • Lambrusco (Italien)
  • Dornfelder (Tyskland)
  • Riesling (Tyskland)

Under senare år har en ny sorts söta viner tågat in på marknaden – isviner. Dessa viner är gjorda på druvor som har fått frysa på vinrankan. Sedan jäses de på samma sätt som andra söta viner. Dessa viner, som ursprungligen kommer i från Tyskland, har blivit extremt populära i USA och Kanada.

Förstärkta viner, som Portvin, jäses på samma sätt som alla andra söta viner. Sedan sötas och förstärks de ytterligare genom att man lägger till en neutral sprit till jäsningen under de första 24 till 36 timmarna. Detta stoppar jäsningsprocessen och lämnar mycket av sockret kvar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •