Ännu nyligare har vinmakare i Chile äntligen fått tillgång till Sauvignon Blanc-vinrankor som har mognats tillräckligt länge för att kunna producera fantastiska viner. Många vinproducenter blandar dessa druvor med Sémillion-druvan, för att framställa underbara torra vita viner, som de från Graves, eller söta viner som de från Barsac och Sauterne.

Smaker som ofta associeras med Sauvignon Blanc-viner:

  • Frukter: Bland annat citroner, grapefrukt och meloner.
  • Gräs: Örtsmaker, gräsiga smaker och mineraler.
  • Ek: Endast när ekfatslagrade under jäsningsprocessen, ger ton av krydda, vanilj eller rök.

En av de mest älskvärda sakerna med Sauvignon Blanc-viner är mångfalden av deras intensiva smaker. Vissa har arom av citrusfrukter, andra luktar som nyklippt gräs. Idag lagras dessa viner oftast i tunnor av rostfritt stål, som bevarar de friska, krispiga smakerna.

Det finns också några få vingårdar som fortfarande insisterar på att lagra sina Sauvignon Blanc-viner på ekfat, men bara så att vinet kan hinna få en svag smak av ek. Viner som görs på Sauvignon Blanc-druvan anses vara mycket matvänliga, då de passar till många olika sorters rätter.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy