Efter vinskandalen 1985 gick Österrike igenom en förändring i vinindustrin. Numera kan landet till och med titulera sig som ett av de bästa i världen när det kommer till tillverkningsstandard. Därför skadar det inte att lära sig lite mer om vad som erbjuds. Det är framför allt tre druvor som är intressanta:

  • Grüner Veltliner
  • Zweigelt
  • Blaufränkish

Grüner Veltliner har en syrlig smak som gör sällskap med örter och peppar. Den kan liknas vid Sauvignon Blanc då den har liknande struktur med många gröna smaker. Detta vin kan uppfattas som alldagligt, men detta gäller främst för de billigare varianterna. Är du beredd att spendera lite mer finns det mycket spännande att upptäcka inom denna art. Asiatisk och mexikansk mat med mycket örter som koriander passar särskilt bra till.

Zweigelt är den röda druva som planteras mest i Österrike. Den ger ett lätt rött vin som kan liknas vid Grenache och Gamay. Eftersom den odlas i kyligt klimat har den ofta en svagt bitter karaktär. Är du ute efter ett prisvärt, lagringsdugligt vin finns det en del riktigt bra exemplar med denna råvara. Om det är din första gång du dricker ett zweigeltvin bör du tänka på att lufta det i vinkaraff ungefär en timme innan servering. Då försvinner en del av den syrliga och lite bittra karaktären som ibland kan vara påfallande.
Det allra bästa vinet för lagring är utvunnet ur druvan Blaufränkisch. Detta är ett vin som kan smaka skarpt om det dricks ungt, men efter lagring får det en fantastiskt fin, frodig karaktär av björnbär, körsbär och citrus med balanserande tanniner. Detta vin avnjuts gärna med smakrika, grillade rätter med till exempel kött och svamp.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy