Hem » Vin Tips » Prova en Vinare från Wien

Prova en Vinare från Wien

Efter vinskandalen 1985 gick Österrike igenom en förändring i vinindustrin. Numera kan landet till och med titulera sig som ett av de bästa i världen när det kommer till tillverkningsstandard. Därför skadar det inte att lära sig lite mer om vad som erbjuds. Det är framför allt tre druvor som är intressanta:

  • Grüner Veltliner
  • Zweigelt
  • Blaufränkish

Grüner Veltliner har en syrlig smak som gör sällskap med örter och peppar. Den kan liknas vid Sauvignon Blanc då den har liknande struktur med många gröna smaker. Detta vin kan uppfattas som alldagligt, men detta gäller främst för de billigare varianterna. Är du beredd att spendera lite mer finns det mycket spännande att upptäcka inom denna art. Asiatisk och mexikansk mat med mycket örter som koriander passar särskilt bra till.

Zweigelt är den röda druva som planteras mest i Österrike. Den ger ett lätt rött vin som kan liknas vid Grenache och Gamay. Eftersom den odlas i kyligt klimat har den ofta en svagt bitter karaktär. Är du ute efter ett prisvärt, lagringsdugligt vin finns det en del riktigt bra exemplar med denna råvara. Om det är din första gång du dricker ett zweigeltvin bör du tänka på att lufta det i vinkaraff ungefär en timme innan servering. Då försvinner en del av den syrliga och lite bittra karaktären som ibland kan vara påfallande.
Det allra bästa vinet för lagring är utvunnet ur druvan Blaufränkisch. Detta är ett vin som kan smaka skarpt om det dricks ungt, men efter lagring får det en fantastiskt fin, frodig karaktär av björnbär, körsbär och citrus med balanserande tanniner. Detta vin avnjuts gärna med smakrika, grillade rätter med till exempel kött och svamp.

Frågor och svar:

Vilka tre druvor är mest intressanta inom vinproduktionen i Österrike?

Grüner Veltliner, Zweigelt och Blaufränkish.

Vilken mat passar särskilt bra till Grüner Veltliner?

Asiatisk och mexikansk mat med mycket örter som koriander.

Vad bör man tänka på när man dricker ett zweigeltvin för första gången?

Att lufta det i vinkaraff ungefär en timme innan servering för att minska den syrliga och lite bittra karaktären.

Vilken druva ger det allra bästa vinet för lagring?

Blaufränkish.

Vilken karaktär får Blaufränkish efter lagring?

En fantastiskt fin, frodig karaktär av björnbär, körsbär och citrus med balanserande tanniner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.