Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Tips

»  Så hittar du stjärnorna bland mousserande vin

Så hittar du stjärnorna bland mousserande vin

Så hittar du stjärnorna bland mousserande vin

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 07 februari 2013

Champagne är ett mousserande vin och får endast kallas champagne om det produceras i den franska regionen Champagne. Andra mousserande viner framställs ofta på samma sätt och kan till och med innehålla samma druvor, men anses ändå inte hålla samma klass.

  • Champagne görs oftast på druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Andra mousserande viner kan göras på samma druvor, medan till exempel Cava görs främst på inhemska spanska druvor.
  • Mousserande vin framställs ofta genom den klassiska metod som tidigare kallades ”champagnemetoden”. Denna innebär en andra lagring på jästfällningen i flaskan för att få till de där lyxiga bubblorna.

Ett mousserat vin som Champagne har alltså mycket gemensamt med andra mousserande viner. Det gäller även arom och smak:

  • Mousserande vins bouquet rymmer ofta kryddiga äpplen, mogna päron och nybakat bröd till följd av lagringen på jästfällningen.
  • Även smaken går i frukternas tecken. Ofta förekommer inslag som äpple, päron, citrus, jordgubbe, vanilj, jäst och nötter.

Ett gott mousserat vin har således mycket gemensamt med champagne. Den mest påtagliga skillnaden är nog priset!

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Champagne får endast kallas champagne om det produceras i den franska regionen Champagne, medan andra mousserande viner kan framställas på samma sätt och innehålla samma druvor men anses inte hålla samma klass.

Champagne görs oftast på druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Mousserande vin framställs oftast genom den klassiska metoden som tidigare kallades ”champagnemetoden”. Denna innebär en andra lagring på jästfällningen i flaskan för att få till de där lyxiga bubblorna.

Mousserande vins bouquet rymmer ofta kryddiga äpplen, mogna päron och nybakat bröd till följd av lagringen på jästfällningen. Även smaken går i frukternas tecken. Ofta förekommer inslag som äpple, päron, citrus, jordgubbe, vanilj, jäst och nötter.

Den mest påtagliga skillnaden mellan champagne och andra mousserande viner är priset. Champagne är oftast mycket dyrare än andra mousserande viner.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar