Champagne är ett mousserande vin och får endast kallas champagne om det produceras i den franska regionen Champagne. Andra mousserande viner framställs ofta på samma sätt och kan till och med innehålla samma druvor, men anses ändå inte hålla samma klass.
- Champagne görs oftast på druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Andra mousserande viner kan göras på samma druvor, medan till exempel Cava görs främst på inhemska spanska druvor.
- Mousserande vin framställs ofta genom den klassiska metod som tidigare kallades ”champagnemetoden”. Denna innebär en andra lagring på jästfällningen i flaskan för att få till de där lyxiga bubblorna.
Ett mousserat vin som Champagne har alltså mycket gemensamt med andra mousserande viner. Det gäller även arom och smak:
- Mousserande vins bouquet rymmer ofta kryddiga äpplen, mogna päron och nybakat bröd till följd av lagringen på jästfällningen.
- Även smaken går i frukternas tecken. Ofta förekommer inslag som äpple, päron, citrus, jordgubbe, vanilj, jäst och nötter.
Ett gott mousserat vin har således mycket gemensamt med champagne. Den mest påtagliga skillnaden är nog priset!