Hem » Vin Tips » Förhöj champagnen med den rätta maten

Förhöj champagnen med den rätta maten

lots-of-sea-food

Innan man bestämmer vilken mat man ska äta till champagne, måste man besluta vilken slags champagne man ska dricka. Serveras det Blanc de Blanc, Blanc de Noir eller Rosé? Alla av dessa kan serveras till en rad olika rätter, men passar också extra bra till några mer specifika typer av mat.

Den bästa maten att äta till champagne:

  • Blanc de Blanc: Vit fisk, skaldjur, jordgubbar
  • Blanc de Noir: Lätt kött som fläsk, kyckling och ost
  • Rosé: Hummer, räkor och de flesta skaldjuren

Man behöver inte bara tänka på champagnens färg för att hitta rätt mat, lagringstiden och sötman är också viktigt. Exempelvis har en bra årgång rosé starkare smaker, som passar perfekt till alla rätter som är kryddade med starkare örter och kryddor.

Om du vill äta ost till champagne är årgångens ålder viktig för ditt val. Yngre viner passar bäst till mildare ostar som gruyere eller emmentaler, äldre årgångar är perfekta till ostar med stark smak som parmesan eller cheddar. Experimentera och ha kul med kombinationerna, så kommer du att bli överraskad av hur mångsidiga dessa viner är.

Frågor och svar:

Vilken mat passar bäst till Blanc de Blanc champagne?

Vit fisk, skaldjur och jordgubbar passar bäst till Blanc de Blanc champagne.

Vilken typ av mat passar bäst till Blanc de Noir champagne?

Lätt kött som fläsk, kyckling och ost passar bäst till Blanc de Noir champagne.

Vilken mat passar bäst till Rosé champagne?

Hummer, räkor och de flesta skaldjuren passar bäst till Rosé champagne.

Varför är årgångens ålder viktig när man väljer ost till champagne?

Yngre viner passar bäst till mildare ostar som gruyere eller emmentaler, medan äldre årgångar är perfekta till ostar med stark smak som parmesan eller cheddar.

Varför är det viktigt att tänka på champagnens lagringstid och sötma när man väljer mat att äta till den?

Champagnens lagringstid och sötma påverkar dess smak och kan göra att den passar bättre till vissa typer av mat. Till exempel passar en starkare smak av rosé champagne bättre till rätter som är kryddade med starkare örter och kryddor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.