Hem » Vin Tips » Fattoi – Brunello di Montalcino

Fattoi – Brunello di Montalcino

Italienarnas egna favoritvin. Ett ansett, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck.

Produktinformation

Produktnamn:Brunello di Montalcino Fattoi
Producent:Fattoi
Ursprungsbeteckning:DOCG Brunello di Montalcino
Druvsammansättning:100 % Sangiovese
Alkoholhalt:14,50 %
Volym (ml):750 ml
Typ av förslutning:Naturkork
Artikel nr:3097 (Systembolaget)
Pris:249 SEK
Systembolaget:Beställ vinet

Producenten Fattoi

Familjen Fattoi med Leonardo Fattoi i spetsen har i generationer ägnat sig åt druvodling och produktion av olivolja på sin vingård utanför byn Montalcino. Fattois erfarenhet kunskap och passion garanterar ett vin av otrolig kvalité.

Historia familjeägda

Brunello di Montalcino har en historia som sträcker sig sekler tillbaka i tiden, men det var inte förrän på 50-talet som vinet blev känt utanför Italien. Det var efter andra världskriget som familjen Fattoi bestämde sig för att bidra till vinets tradition genom att själva producera och buteljera vinet på sin familjeägda gård.

Montalcino-viner

Av de 70 hektar värdefull jord som familjen äger så ägnas sju till att odla brunello-druvor. Olivträd som är hundratals år gamla upptar resten av jorden. Familjen Fattoi producerar tre Montalcino-viner: Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva, och Rosso di Montalcino. Riservan är en Brunello som lagrats i ett extra år (fem totalt), medan en Rosso behöver bara lagras i ett år.

Ett rikt kunnande

Fattois gård ligger söder om Montalcino, i en av de finaste dalarna i området där floderna Ombrone och Orcia möts. I dagens Italien finns det inte lika många familjedrivna gårdar som förr i tiden, men de som lever kvar gör det tack vare den extrema hänsyn till varje produktionsfas som inte är möjlig på samma sätt vid storskalig produktion. Är man i området och vill besöka gården och vinkällaren är det möjligt: på sin hemsida lovar Leonardo Fattoi entusiastiskt att guida runt eventuella besökare, med möjlighet för smakprov.

Vinområdet

Utanför medeltids-staden Siena sträcker sig de solbadande kullarna som omgärdar Montalcino. Landskapet är så ofattbart vackert att tusentals turister varje dag tar sig mödan att köra runt på de små vägarna som slingrar sig mellan de olika byarna och vingårdarna.

Montalcino är en liten by med ett stort namn. En rad faktorer gör området nordöst om byn idealt för druvodling. Kullarna runt Montalcino får en större mängd sol-ljus under året jämfört med andra områden i Toscana; samtidigt är klimatet stadigt och milt. Frost, som kan vara skadligt för vinrankorna, är sällsynt. Temperaturen stiger och sjunker på ett jämnt sätt genom årstiderna, vilket gynnar vinrankorna.

Själva vinområdet är en ca 1200 hektar stor fyrkant som börjar på 150 meter höjd längs floderna och sträcker sig upp till 600 meters höjd. Som jämförelse kan det nämnas att Chianti-området är ungefär femton gånger så stort, så det är ett ganska litet område som dessutom är bergigt och inkluderar en del skog. Havet är bara 40 km västerut så friska havsvindar når vinrankorna, vilket ger vinet en mer kraftfull smak. Österut ligger bergskedjan Appenninerna, och inte långt från Montalcino ligger berget Amiata (1700 meter ö.h.) som gör att området är relativt skyddat från häftiga regnfall.

Montalcino-området präglas av en kraftigt varierande terroir. Vin-experter har till och med påstått att området är så varierande, trots sin blygsamma storlek, att ytterligare indelningar av området behövs. Har man testat en Brunello ska man alltså inte bli förvånad om smaken skiljer sig från en annan vinproducents Brunello.

Skifferjord, kalksten, lera, och vulkanisk jord kännetecknar Montalcinos utmärkta terroir. Vinrankor som odlas på norra sidan av kullarna tenderar att ge upphov till ett mer aromatiskt vin. På södra sidan av kullarna mognar druvorna snabbare och är mer utsatta för havsvindar och solljus, vilket ger ett mer komplext vin. Vissa vinproducenter har valt att kombinera druvor från båda sidorna av kullarna i sitt vin.

Frågor och svar:

Vilken druva används i Fattoi Brunello di Montalcino?

100 % Sangiovese.

Vilken alkoholhalt har Fattoi Brunello di Montalcino?

14,50 %.

Vilken typ av förslutning har Fattoi Brunello di Montalcino?

Naturkork.

Vilken är Fattois mest kända produkt?

Brunello di Montalcino, men de producerar även Brunello di Montalcino Riserva och Rosso di Montalcino.

Vilken terroir kännetecknar Montalcino-området?

Skifferjord, kalksten, lera och vulkanisk jord. Vinrankor som odlas på norra sidan av kullarna tenderar att ge upphov till ett mer aromatiskt vin, medan södra sidan ger ett mer komplext vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Brunello di Montalcino Fattoi
Brunello di Montalcino Fattoi
Pris:289 :-
Artikel nr:309701
Smak fatkaraktär, kakao, kanel, körsbär, kryddig, pinjenötter, pomerans, skogshallon, balanseradutvecklad
Arom fatkaraktär, kanel, korinter, kryddig, mörka-körsbär, pinjenötter, tobak, utvecklad
Färg färg, mörk, röd, med, tegelnyans
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorBrunelloAlkohol14 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
10 /12
Strävhet
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.