Hem » Vin Tips » Elegant biodynamiskt vintips! När kvalitet går framför kvantitet…

Elegant biodynamiskt vintips! När kvalitet går framför kvantitet…

aliancefront - Vinjournalen.se

Det finns många ekologiska viner, men inte alla är biodynamiska. I en biodynamisk odling har man tagit sig an lite striktare regler och inga kemiska preparat får användas. Intresset från konsumenter för biodynamiska viner ökar ständigt, så ta chansen att prova ett riktigt härligt biodynamiskt vin och passa på att lära dig lite mer!

Biodynamiskt med naturpreparat

Man planterar vinrankorna efter särskilda regler och får använda åtta olika naturbaserade preparat i vingården. För att ge några exempel:

 • Kogödsel som begravs i kohorn i marken under vintern för att sedan grävas upp och blandas med vatten och sprutas på marken under eftermiddagen. Hornen återanvänds senare.
 • Med kisel gör man ungefär samma sak men man sprutar vinrankorna vid gryning.
 • Kamomill, rölleka, brännässla, maskros, ekbark, valeriana, åkerfräken används i komposten.

Odling efter biodynamisk kalender

En biodynamisk odlare använder den biodynamiska kalendern. Man rättar sig efter solens och månens olika faser för vinodlingens olika stadier. Allt sker efter en särskild filosofi som kan härledas till österrikiska filosofen Rudolf Steiner på 1920-talet. Varje biodynamisk kalenderdag sammanfaller med något av de fyra elementen jord, eld, luft och vatten.

 • Fruktdagar är de bästa dagarna för att skörda druvor
 • Rotdagar är perfekt dagar för beskärning
 • Blomdagar är dagar då man ämnar vingården helt ifred
 • Lövdagar är utmärkta dagar att vattna odlingen

demeterKan man lita på att ett vin verkligen är biodynamiskt?

Det finns två internationella organisationer som kontrollerar och certifierar biodynamiska produkter. Demeter, som helt följer Rudolf Steiners filosofi och Biodyvin en förening av biodynamiska vinproducenter i Frankrike och Tyskland. Det tar 3 år att certifiera sig efter att man arbetat på biodynamiskt sätt lika lång tid på vingården. Flaskan får sedan bära en logotyp som visar att vinet är biodynamiskt.

Det har visat sig att den biodynamiska läran gör jorden mer livskraftig och skyddar vinrankorna från exempelvis svampangrepp. Biodynamiska vinodlare hävdar bestämt att det gör skillnad på smak. Bonusen är att vi samtidigt värnar om miljön. Om biodynamskt vin är godare eller inte, där om tvista de vinlärde. Varför inte prova själv?

alliance1Kritikerrosat biodynamiskt vintips!

Château Malavieille Alliance 2014

 • Artnr: 2662
 • Område: Languedoc-Roussillon , Coteaux du Languedoc, Terrasses du Larzac
 • Producent: Domaine de Malavieille
 • Druva: 80% Syrah och 20% Grenache
 • Pris: 119 kr

”Bra köp – mycket för pengarna”  (Arbetarbladet)

”Mer än prisvärt!” (Allt om Mat)

Nu kan du smaka på ett gott biodynamiskt vin som finns i Systembolagets disk och som har odlats under riktigt naturliga förutsättningar! Vinproducenten Domaine de Malavieille, som ligger i det ekologiskt entusiastiska Languedoc- Roussillon i södra Frankrike, har både certifikat Agriculture Bio för ekologiskt jordbruk (AB) och är dessutom en Demeter-certifierad vingård med biodynamiskt jordbruk.

Château Malavieille Alliance är ett robust vin som definitivt smakar harmoni med en ”levande” filosofi. Ett mycket stiligt och typiskt vin för regionen. Härligt runt och lent men stramt och elegant med en mycket trevlig eftersmak och balans i tanninerna. Doften av lavendel och röda bär som hallon och slånbär sprider sig i glaset och här smakar man en pepprig ton med svarta oliver och lagerblad och lite choklad. Den distinkta rostade fatkaraktären och mineralsmaken från den basala jorden kring Medelhavet ger den där extra fylligheten som ypperligt kompletterar rätter med kött, lamm, kalv eller vilt.

Domaine de Malavieille är ett familjeföretag som efter fyra generationer ägs och drivs av Mireille Bertrand och hennes make. Läs en intervju med Madame Bertrand och få hennes goda recept i relaterade  artiklar!


Frågor och svar

Vad är demetervin?

Demetervin är ett annat namn för biodynamiskt vin.

Vad är biodynamiskt vin?

Det är ett vin som är odlat efter den biodynamiska kalendern.

Hur odlas biodynamiskt vin?

Det odlas efter den filosofi som Rudolf Steiner tog fram. Bara åtta naturbaserade preparat är godkända inom biodynamisk odling och månfaserna och de fyra elementen är viktiga beståndsdelar.

Finns det biodynamiskt vin på Systembolaget?

Ja, vissa kan ingå i beställningssortimentet.

Finns det biodynamisk mat?

Ja, och den odlas även den efter Rudolf Steiners filosofi.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.