Feuillette, eller ormrot, valdes för sin neutralitet då den, till skillnad från eken, inte påverkar smaken på vinerna under lagringen. Det var inte förrän i slutet av 1900-talet som vinmakare återgick till att använda trätunnor för att skapa sina viner. Produktionen av ekfatslagrad Chablis är fortfarande ganska kontroversiell, då traditionella Chablisproducenter anser att användandet av ekfat inte stämmer med vinets stil.

Smaker som finns i ekfatslagrad Chablis:

  • Kanel
  • Kokosnöt
  • Rostat bröd
  • Vanilj

Skillnaden är att de modernistiska vinmakarna är försiktiga med hur länge de låter vinerna ligga i ekfaten. De håller också koll på hur mycket ”char” som finns i tunnorna, vilket begränsar hur mycket av eksmakerna som smittar av på vinet.

Fördelen med en ekfatslagrad Chablis är att de har en mjukare karaktär. Det hjälper vinet, som annars kan verka syrligt och strävt, att vara lättare redan vid en ung ålder. Det gör att dessa Chablisviner inte behöver lagras lika länge som andra.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy