Hem » Vin Tips » Cristal Champagne – En väldigt efterfrågad prestige Champagne
Vin Tips

Cristal Champagne – En väldigt efterfrågad prestige Champagne

Även om alla dessa är bra anledningar till varför de flesta av oss har åtminstone har hört talas om Cristal Champagne, är det mer troligt för att Hip Hop stjärnor börjat dricka det som om det vore vatten. Cristal Champagne har ändå en mycket lång historia, fylld av intriger, fruktan för mord med mera som går tillbaka ända till år 1876.

Historien bakom Cristal Champagne

Under den senare delen av artonhundratalet, blev den politiska situationen i Ryssland allt mer instabil då kungafamiljens makt som en gång hållit landet på plats, började tappa sitt grepp. Tsar Alexander planerade en middag som skulle omfatta ett antal framstående gäster och planerade så att servera champagne till måltiden. Då han fruktade mordförsök beordrade han att flaskorna som skulle användas för att servera Cristal Champagne skulle göras av klart glas i stället för traditionellt mörkt grönt glas.

Detta skulle inte bara ge honom nöjet att titta på bubblorna som sakta reste sig i det som idag är känt som Cristal Champagne, han skulle även se till att ingen skulle ta med sig en bomb till bordet i skepnad av en champagneflaska. På grund av denna något ovanliga begäran, anlitade vinhandlaren Louis Roederer en glaskonstnär från Belgien för att skapa en champagneflaska som skulle möta tsarens önskemål. Vad han kom fram till var en kristallklar blyhaltig glasflaska med plan botten. Ur denna kristallklara glasflaska föddes namnet Cristal Champagne.

Cristal Champagne-flaskorna gjordes också utan den traditionella flaskbottnen då tsaren lät sin paranoia få honom att tro att någon skulle kunna dölja något lika dödliga inuti denna inbuktning. En annan tanke var att dessa verkligt unika flaskor skulle indikera att den enda plats dessa Cristal Champagne-flaskor skulle kunna ha kommit från var tsarens personliga vinkällare.

Den sista faktorn i valet av champagne och flaska hade att göra med kvaliteten på det vin som skulle serveras. Det är bara naturligt att kejsaren skulle vilja servera det bästa. Vineriet i Roederer skapade gladeligen Cristal Champagne från vindruvor som enbart odlades på deras egendomar och skördades från deras äldsta vinstockar som odlades i jord med de högsta nivåerna av krita. Detta skulle skapa Cristal Champagne; ett vin som var mycket elegant i smak med komplexa dofter. Detta skulle göra Cristal Champagne till det perfekta valet för det kungliga bordet och serveras i den nya flaskstilen samt lindra farhågorna hos en mycket paranoid Tsar

Modern Cristal Champagne

Cristal Champagne var inte tillgänglig för allmänheten fram till slutet av andra världskriget år 1945, men är nu tillgänglig för alla över hela världen. På samma sätt som de första flaskorna av Cristal Champagne producerades, görs även dagens Cristal Champagne med hjälp druvor som har skördats från de äldsta vinstockarna på Roederer Estate. Dessa vinstockar får inte vara mindre än 25-35 år gamla eller mer. Många av dessa vinstockar är mer än 60 år gamla och producerar fortfarande utmärkt kvalitet av druvor som krävs för att tillverka Cristal Champagne.

Tidiga flaskor av Cristal champagne hade inte fördelen av cellofanomslag, utformad för att filtrera bort UV-ljuset från solen. Detta är ett ganska modernt tillägg till champagneflaskan som används för Cristal Champagne. Idag kan du räkna med att betala uppemot 200 dollar eller mer för en enda flaska av Cristal champagne.

Varför kostar då Christal Champagne så mycket?

Med så många olika sorters champagne på marknaden, framför allt från Frankrike, kanske du undrar vad som är så speciellt med Cristal Champagne att det kan ha ett så högt pris. Som med många andra viner som produceras från äldre vinstockar, måste vinskördare som skapar Cristal Champagne kämpa med det faktum att äldre vinstockar tenderar att producera en mycket lägre skörd. Den stora majoriteten av de vinstockar som används för att producera Cristal Champagne odlas också i Grand Crus kvalitetsvingårdar.

Vid Roederer Estates beskärs de vinstockar som används till att skapa Cristal Champagne i början på säsongen för att sedan odlas på det mest naturliga och traditionella sättet möjligt. Inte vid något tillfälle finns det några onaturliga växtgifter eller bekämpningsmedel som vanligtvis används på vinstockar. Faktum är att du kommer att finna att många av gårdarna fortfarande plöjs med häst och plog på traditionellt sätt likt de första gårdarna som producerade Cristal Champagne.

Allt detta är en mycket arbetsintensiv process och involverar ett stort antal skickliga hantverkare för att odla vinstockarna som används för att göra Cristal Champagne. När druvorna skördas är varje tomt jäst på egen hand. Det är först när befälhavande vinmakare är redo att frambringa den slutliga blandningen som skall bli Cristal Champagne som de väljer vilka av de olika vinerna som kommer att fortsätta att vara en del av Cristal Champagnens årgång. Det finns många detaljer som går in i framställningen av varje årgång av Cristal, långt innan den ser insidan av champagneflaskan.

Cristal Champagne har traditionellt alltid varit ett vitt vin gjorts av ingenting annat än vita vindruvor, i synnerhet Chardonnay. Dock släpptes år 1974 en rosésort; i denna läggs Pinot Noir-blandningen för att lägga till färg och smak. Även om Cristal Champagne kanske har sjunkit i popularitet i Hip Hop-världen, anses denna champagne fortfarande vara bland de bästa i världen där det produceras mellan trehundra och fyrahundra tusen flaskor per årgång.

Frågor och svar:

Vad är Cristal Champagne?

Cristal Champagne är en prestigefylld champagne som har en lång historia och är känd för sin eleganta smak och komplexa dofter.

Varför började tsaren servera Cristal Champagne vid sin middag?

Tsaren befarade mordförsök och ville se till att ingen skulle ta med sig en bomb till bordet i skepnad av en champagneflaska. Därför beordrade han att flaskorna som skulle användas för att servera Cristal Champagne skulle göras av klart glas i stället för traditionellt mörkt grönt glas.

Varför kostar Cristal Champagne så mycket?

Cristal Champagne är gjord av druvor som har skördats från de äldsta vinstockarna på Roederer Estate och många av dessa vinstockar är mer än 60 år gamla och producerar fortfarande utmärkt kvalitet av druvor som krävs för att tillverka Cristal Champagne. Dessutom odlas de på Grand Crus kvalitetsvingårdar och det är en mycket arbetsintensiv process som involverar ett stort antal skickliga hantverkare.

Vilken är den traditionella färgen på Cristal Champagne?

Cristal Champagne har traditionellt alltid varit ett vitt vin gjorts av ingenting annat än vita vindruvor, i synnerhet Chardonnay. Dock släpptes år 1974 en rosésort; i denna läggs Pinot Noir-blandningen för att lägga till färg och smak.

Hur många flaskor av Cristal Champagne produceras per årgång?

Det produceras mellan trehundra och fyrahundra tusen flaskor per årgång av Cristal Champagne.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.