Hem » Vin Tips » Chateau Mouton Rothschild – berömda årgångsviner

Chateau Mouton Rothschild – berömda årgångsviner

26_itemthemeimage_3359-jpg - Vinjournalen.se

Det innebär dock inte att det är någonting fel på vinet, alla årgångar är fenomenala. Det har varit standarden för denna världsberömda vingård sedan 1853 då Baron Nathaniel de Rothschild köpte egendomen. Det finns dock vissa årgångar som experterna är enliga om är bland de mest berömda, åtråvärda och samlingsvärda.

Bland dessa finns:

  • 1945
  • 1953
  • 1962
  • 1986
  • 1989
  • 1998
  • 2002

Alla av Chateau Mouton Rothschilds berömda viner är framställda av främst Cabernet Sauvignon-druvor, blandat med Cabernet Franc, Petit Verdot och Merlot. De grundläggande smakerna av vinerna förändras inte med åren, är fylliga och väl avrundade.

Aromerna av Premier Cru-vinerna beskrivs som svarta vinbär, lakrits, kryddor och blyerts. De yngre årgångarna är mindre genomskinliga och beskrivs ofta som djupt lila i färgen. När dessa viner lagras fördjupas färgen till en nyans av granat. Chateau Mouton Rothschild är en av de sista vingårdarna som fortfarande envisas med att jäsa sina viner i ek innan de lagrar dem i nya ekfat. De flesta andra vingårdarna jäser numera vinerna i fat av rostfritt stål. Kanske det är skälet till att Chateau Mouton Rothschild-viner fortfarande alltid får 90 eller mer i betyg i alla stora vinprovningsevent.

Frågor och svar:

Vilken är den mest berömda årgången av Chateau Mouton Rothschild?

1945 anses vara den mest berömda årgången av Chateau Mouton Rothschild.

Vilka druvor används för att framställa Chateau Mouton Rothschilds viner?

Chateau Mouton Rothschilds viner framställs främst av Cabernet Sauvignon-druvor, blandat med Cabernet Franc, Petit Verdot och Merlot.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Chateau Mouton Rothschilds viner?

De grundläggande smakerna av Chateau Mouton Rothschilds viner förändras inte med åren, är fylliga och väl avrundade. Aromerna beskrivs som svarta vinbär, lakrits, kryddor och blyerts.

Hur beskrivs färgen på Chateau Mouton Rothschilds viner?

De yngre årgångarna beskrivs som djupt lila i färgen, medan färgen fördjupas till en nyans av granat när vinerna lagras.

Hur skiljer sig Chateau Mouton Rothschilds produktionsmetod från andra vingårdar?

Chateau Mouton Rothschild är en av de sista vingårdarna som fortfarande jäser sina viner i ek innan de lagrar dem i nya ekfat, medan de flesta andra vingårdarna jäser numera vinerna i fat av rostfritt stål.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.