Visst vore det väl kul att dricka bubbligt vin hela kvällen, men det kan bli en dyr historia om man vill bjuda alla gäster på äkta champagne. En lösning är att korka upp champagnen precis vid tolvslaget och välja en sort beroende på smak och plånbok och sedan välja ett annat alternativ av prisvänligt bubbelvin till resten av kvällen. Ibland kan det vara lite svårt att hålla reda på champagne, mousserande viner, Cava eller Prosecco. Vad är egentligen skillnaden? Här är en snabb översikt för dig som vill bli lite säkrare kring champagne och några andra alternativ:

Champagne – Frankrike
Riktig champagne produceras endast i regionen Champagne i Frankrike under mycket strikta former. Dessutom kan champagne endast göras av tre druvsorter, en kombination eller av en enda druva pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Blir du osäker och vill ha en garanti att det är en äkta champagne du håller i, så ska du läsa på etiketten att det står tydligt märkt med ordet “champagne” och att flaskan kommer från Frankrike. Moet & Chandon, Bollinger, Louis Roederer, Taittinger är några kända märken. Det finns söta och torra på en sexgradig skala från extra brut (torr) till doux (söt), där brut, den näst torraste beteckningen också är den mest populära. Champagne lämpar sig både som dryck till middagen och som aperitif.

Prosecco – Italien
Liksom champagnen i Frankrike har Prosecco fått en klassificering av Italiens DOC-system (Denominazione di origine controllata) eftersom Prosecco endast produceras i områden omkring Venedig. Prosecco är ett mousserande vin och har blivit en prisvärt och populärt alternativ när man vill bjuda på bubbligt vid festliga tillfällen. Det kan inte lagas som champagnen, eftersom det är fruktigare, har lägre alkohol och bör drickas ungt. Medan champagne finns i alla prisklasser från några hundralappar till tusentals kronor, kostar en utmärkt Prosecco strax över en hundring. Proseccon lämpar sig utmärkt till nyårsminglet och som aperitif eller till middagen.

Cava – Spanien
Spanien svar på ett gott mousserande vin är Cava som produceras på liknande sätt som champagne men är ett mycket prisvärt alternativ på mousserande vin. Skillnader mellan Cava och champagne, är att man i Cava använder mindre vanliga druvor som Xarel-lo, Garnacha och Subirat. Cavan är inte heller ett vin som ska lagras längre tider.

Mousserande Shiraz – Australien, Sydafrika, USA
Detta är oftast lätta mousserande röda viner och producerat enligt klassiska metoder. Detta enkla mousserande vin kan inte på något sätt jämföras med champagne, anser många vinkännare. Men vinerna har tilltagit i popularitet, eftersom de är prisvärda. Skillnaden gentemot champagnen ligger i bubblorna. Champagne har små lustiga bubblor, medan Schiraz går mer åt det pärlande hållet. Trots dettas passar detta mousserande vin ganska bra på nyår, främst tillsammans med mat.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy