Experten tipsar: de mest utmärkande årgångarna av Chateau Margaux
Under de senaste 30 åren har vinerna som producerats på denna många hundra år gamla vingård inte lyckats få lika många priser eller så mycket erkännande som många andra franska vingårdar. En del experter menar att detta beror på att vinerna har en naturligt finare smak. De har en mer parfymerad doft än de fylliga vinerna som produceras på vingårdar som Latour och Lafite.
Bland de främsta årgångarna är:
- 1978 – den första årgången som producerades under Andre Mentzelopoulos.
- 1787 – Thomas Jefferson sägs ha köpt en av de första flaskorna av 1787 års Chateau Margaux som såldes på Christie’s auktionshus.
- 1983 – Årgången var den första som producerades av Paul Pontailler.
Om ett vin är berömt eller inte har lite att göra med hur det tas emot av de som köper vin för att njuta av det snarare än att samla på det. Vinerna som odlas för att göra Chateau Margaux-viner planteras i jordar med mycket grus. Detta gör att allt överflödigt vatten dräneras och att näringsvärdena hålls på en miniminivå.
Det höga grusvärdet gör att vinets rötter måste gräva djupare ner i marken för att få den fukt och näring de behöver. Det gör att vinet får en kraftfullare smak. De berömda årgångarna från Chateau Margaux har en lättare arom och finare smak.
Frågor och svar:
Varför har Chateau Margaux inte fått lika mycket erkännande som andra franska vingårdar under de senaste 30 åren?
Vilka är några av de mest utmärkande årgångarna från Chateau Margaux?
Vilken typ av jord odlas vinerna på som används för att göra Chateau Margaux-viner?
Vad gör det höga grusvärdet för vinets smak?
Hur skiljer sig smaken på Chateau Margaux-viner från andra viner?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Röda viner från Margaux
- Söta viner från Frankrike
- Röda viner från Frankrike
- Vita viner från Frankrike
- Rosé viner från Frankrike
Vinjournalen.se Tips
Relaterade inlägg
Inget hittades