Hem » Vin Tips » 4 Billigare alternativ till dina favoritviner
Vin Tips

4 Billigare alternativ till dina favoritviner

26_itemthemeimage_4908-jpg - Vinjournalen.se

Vinpriser beror på många olika faktorer, och status och rykte är tyvärr en stor del av vad som angör priset. Samtidigt är en del viner helt enkelt dyrare att tillverka på grund av olika omständigheter. Men du kan vara lugn, det går att hitta billigare alternativ till många dyrare viner som till exempel dessa:

  • Cabernet Sauvignon
  • Syrah/Shiraz
  • Zinfandel
  • Pinot noir

Som ersättare för cabernet sauvignon rekommenderar vi att vända blicken mot Chile och deras carménère. Gemensamma drag hos de båda är att de är kryddiga, peppriga och har en tydlig smak av bär. Carménère är dock ofta något lättare än cabernet. Vissa något dyrare exemplar kan förutom frukt och kryddor innehålla smaker som tobak, choklad och läder.

Tycker du om syrah (även kallat shiraz) tycker du förmodligen om en del tanniner, mörka bär och choklad. Liknande karaktärsdrag hittar du även i spansk monastrell som ofta är billigare. Något som skiljer sig lite är dock bärsmaken, som tenderar att gå mer mot röda bär i monastrell istället för mörka som i syrah. Monastrell odlas också i Frankrike, men här kallas den mourvèdre och har en lite mer jordig ton.

Zinfandel är en druva som ofta uttrycker sig som saftig, kryddig och bärig med en skymt av anis. Visste du att primitivo som kommer från Italien delar många likheter med zinfandel? Druvorna är så lika varandra att man i Italien under en period till och med sålde privitivo under namnet zinfandel för att det då gick bättre hem hos amerikanarna.

Pinot noir är ett mycket speciellt vin som kan ta oändligt många uttryck. Smaker man ofta hittar i pinot noir är körsbär och hallon, och det är ofta ett lätt till halvfylligt vin. Även om man kan känna skillnaden på de båda druvorna är grenache ett mycket billigare alternativ som ändå ger samma lätta känsla.

Frågor och svar:

Vilket billigare alternativ kan man välja istället för cabernet sauvignon?

Man kan välja carménère från Chile istället.

Vilken druva kan man välja istället för syrah/shiraz?

Man kan välja spansk monastrell eller fransk mourvèdre istället.

Vilken druva kan man välja istället för zinfandel?

Man kan välja primitivo från Italien istället.

Vilka smaker kan man förvänta sig av pinot noir?

Man kan förvänta sig smaker av körsbär och hallon, och ett lätt till halvfylligt vin.

Vilket billigare alternativ kan man välja istället för pinot noir?

Man kan välja grenache istället, som ger samma lätta känsla.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.