2016 blir ett bubbligt år!

En intressant artikel i engelska The Guardian spår vad som kommer att hända detta år och spännande vintrender som är på gång.

Det är alltid svårt att sia om vad som kommer att hända de närmaste 12 månaderna, för det är sällan en stor skillnad mellan ett år och det nästa. Den första märkbara skillnaden kommer förstås att vara vilken typ av vin som säljs och blir mest uppskattad under året. Men sammanfattningsvis spår man att 2016 kommer att kantas av bubblor. Mousserande viner och champagne kommer att se en hausse det här året.

Oroliga politiska tider har alltid framkallat ett begär för lite mer lyxigare varor. Med vinvalet blir det kanske likadant. Man vill unna sig lite extra av det goda för att glömma vardagen en stund. Under 2016 gäller därför bubblor, massor av bubblor.

  • Proseccon fortfarande kommer att vara en storsäljare under det här året och kanske till och med tillta i popularitet.
  • Cava och Crémant kommer att bli mer eftertraktade även hos oss. I sommar kommer säkert loppet att stå mellan vem som kan hitta det godaste och mest prisvärda mousserande vinet.
  • De lyxiga Champagnerna med stor karaktär och komplexitet kommer inte att vara sena med att konkurrera om konsumenternas gunst. Trenden går mot exklusivitet, bland annat exklusivare förpackningslösningar. Vi kommer att få se mer av designerflaskor som exempelvis den guldpläterade flaskan, “Ace of Spades”, från Armand de Brignac, formgiven av modehuset Courrèges.
  • Förutom vinets bubblor tror man att konsumenterna kommer att välja mer ekologiskt framöver, till favör för miljö, djur och natur. Man kan redan nu se att de ekologiska urvalet på Systemet har ökat drastiskt den senaste tiden, så det kommer säkert att hålla i sig.
  • Druvan Malbec verkar bli årets druva och är en alltmer efterfrågad druva både på kontinenten och i USA. Hur kommer det att se ut i Sverige?
  • Tyska viner spås ha ett succéår på exportmarknaden. Tyskland är redan nu världens tredje största producent och kommer säkert att kunna imponera med nya årgångar och druvor.
  • Förra året skrev vi om de stora livsmedelskedjorna i Europa som ökat sin vinförsäljning, men det är en trend som inte verkar hålla i sig. Omsättningen har sjunkit – till alla exklusivare vinbutikers glädje och nätförsäljningen verkar ha kommit igång ordentligt i vissa länder. Låt oss hoppas på att även vi blir lite kräsnare i vår vinsmak och ser utanför boxen när vi handlar. Kanske ger vi e-handeln en chans och prova några av de goda vinerna som många svenska importörer faktiskt har i sitt lager, men som inte finns på bolaget.

Frågor och svar:

Vilken typ av vin spås bli mest populär under 2016?

Mousserande viner och champagne spås bli mest populära under 2016.

Vilka andra typer av mousserande viner förväntas öka i popularitet?

Cava och Crémant förväntas öka i popularitet under 2016.

Vilken trend kan man se inom exklusivare champagner?

Trenden går mot exklusivitet, bland annat exklusivare förpackningslösningar, som designerflaskor.

Vilken druva spås bli årets druva?

Malbec spås bli årets druva och är en alltmer efterfrågad druva både på kontinenten och i USA.

Vilket land spås ha ett succéår på exportmarknaden?

Tyskland spås ha ett succéår på exportmarknaden, med nya årgångar och druvor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.