Två druvor samsas i denna smakrika Riojavin, Tempranillio och den blåa, mer svårodlade druvan Graciano som ofta ingår i den klassiska spanska Rioja, Selección de Ostatu och där druvorna kommer från Ostatus äldsta vinstockar som är över 50 år gamla.

Den familjeägda vingården Bodegas Ostatu som etablerades på 1400-talet ligger i Samaniego, i Rioja Alavesa. Kombinationen av höjden över havet samt breddgraden resulterar i idealiska förhållanden för vinodling. Den 36 hektar stora egendomen Bodega Ostatu ägs och drivs av fyra syskon i familjen Sáenz de Samaniego. Familjen har drivit gården under flera generationer och gör det med hållbara produktionsmetoder.

Vinfamiljen Sáenz de Samaniego säger:
– Sedan 2009 har vi varit engagerade i en hållbar filosofi, inte bara när det gäller vår vinodling, utan i hela verksamheten. Det ligger oss varmt om hjärtat! Vår vinodling är en naturlig del av vår filosofi: att förevalta våra vingårdar integrerast med den biologiska mångfalden och eliminera kvävegödsel.

Faktaruta
Namn: Selección de Ostatu 2011, pris 169 kr, art.nr 3314
Region: Rioja Alavesa, Spanien
Producent: Bodega Ostatu
Druvor: 95% Tempranillo och 5% Graciano
Doft: Nyanserad, fruktig med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, svarta oliver, kaffe och örter.

Viner från Bodega Ostatu har fått internationella utmärkelser och det mörka, blåröda Selección de Ostatu 2011 är verkligen inget undantag när det gäller kvalitet. Det fylliga och balanserade vinet passar ypperligt att dricka både utan och med mat. Det är ett riktigt trevligt vin med tydlig fatkaraktär och är smakrikt och kryddigt, men som ändå har mjuka toner och som bjuder insmickrande på många juliga dofter: choklad, plommon, kaffe. Generösa Selección de Ostatu har en lång, rik eftersmak och vinet blir bara blir bättre och bättre. Och blir det några flaskor kvar efter jul och nyårsfestligheterna, så kan du med fördel lagra detta vin i några år.

Vinjournalen.se rekomenderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy