Nya trenddruvan Cabernet Franc

Har ni märkt att det inte bara går trender i viner utan att man alltmer börjar prata om enskilda druvor? Druvan på allas läppar idag är den blåa druvan Cabernet Franc, nära släkting till den betydligt mer kända druvan Cabernet Sauvignon. Det kanske kan tyckas lite konstigt, eftersom Cabernet Franc främst är en blanddruva.  Viner av Cabernet Franc liknar viner av Cabernet Sauvignon, men de är inte lika sträva och har inte lika hög fruktsyra utan anses mer friska. Däremot kan man hitta mycket av smaken från Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc och smaken domineras framförallt av hallon och svarta bär, paprika, gräs och trä. Cabernet Franc anses ha sitt ursprung på 1600-talet i sydvästra Frankrike, en druva som gärna blandas med Merlot och Cabernet Sauvignon. Druvan trivs utmärkt i lite svalare klimat eftersom den mognar rätt tidigt, så den är populär i Östeuropa, men odlas även i Frankrike, Italien, Sydamerika, USA, Australien och Nya Zeeland. Här presenterar vi tre viner: en röd 100%-ig Cabernet Franc, en vit mousserande Crémant och ett rosévin. Cassiopea Rosato 2014 (90394) Område: Toscana, Bolgheri Druvor: 70% Merlot och 30% Cabernet Franc Pris: 119 kr   Trevligt rosévin som håller en bra stil, framställt av den kände vinmakaren Nicola Biasi hos produenten Poggio al Tesoro i Bolgheri på den italienska västkusten. Detta rosévin har ett uns av sötma i smaken som annars främst domineras av röda bär som hallon och smultron samt blodapelsin och örter. Mycket fruktig, frisk och vardaglig rosé, men lite mjuk, kanske aningens tunn men en god vardagsrosé som ska kylas ordentligt.     Langlois (7404) Område: Crémant de Loire Druvor: 60% Chenin Blanc, 20% Chardonnay och 20% Cabernet Franc Pris 129 kr   Torr och syrlig Crémant från producenten Langlois-Chateau som ägs av champagnehuset Bollinger. Eleganta franska smaker så typiska för en Crémant: gröna …

Har ni märkt att det inte bara går trender i viner utan att man alltmer börjar prata om enskilda druvor? Druvan på allas läppar idag är den blåa druvan Cabernet Franc, nära släkting till den betydligt mer kända druvan Cabernet Sauvignon. Det kanske kan tyckas lite konstigt, eftersom Cabernet Franc främst är en blanddruva.  Viner av Cabernet Franc liknar viner av Cabernet Sauvignon, men de är inte lika sträva och har inte lika hög fruktsyra utan anses mer friska.

Däremot kan man hitta mycket av smaken från Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc och smaken domineras framförallt av hallon och svarta bär, paprika, gräs och trä. Cabernet Franc anses ha sitt ursprung på 1600-talet i sydvästra Frankrike, en druva som gärna blandas med Merlot och Cabernet Sauvignon.

Druvan trivs utmärkt i lite svalare klimat eftersom den mognar rätt tidigt, så den är populär i Östeuropa, men odlas även i Frankrike, Italien, Sydamerika, USA, Australien och Nya Zeeland.

Här presenterar vi tre viner: en röd 100%-ig Cabernet Franc, en vit mousserande Crémant och ett rosévin.

rosadoCassiopea Rosato 2014(90394)

  • Område: Toscana, Bolgheri
  • Druvor: 70% Merlot och 30% Cabernet Franc
  • Pris: 119 kr

 

Trevligt rosévin som håller en bra stil, framställt av den kände vinmakaren Nicola Biasi hos produenten Poggio al Tesoro i Bolgheri på den italienska västkusten. Detta rosévin har ett uns av sötma i smaken som annars främst domineras av röda bär som hallon och smultron samt blodapelsin och örter. Mycket fruktig, frisk och vardaglig rosé, men lite mjuk, kanske aningens tunn men en god vardagsrosé som ska kylas ordentligt.

 

 

LangloisLanglois (7404)

  • Område: Crémant de Loire
  • Druvor: 60% Chenin Blanc, 20% Chardonnay och 20% Cabernet Franc
  • Pris 129 kr

 

Torr och syrlig Crémant från producenten Langlois-Chateau som ägs av champagnehuset Bollinger. Eleganta franska smaker så typiska för en Crémant: gröna äpplen, blommor, brioche, honung, grapefrukt och mjuka mineraltoner. En frisk och stilig Crémant som med fördel serveras väl kyld till mat eller som aperitif.

 

 

clos_duClos du Chêne Vert 2012( 93390)

  • Område: Loire
  • Druva: 100% Cabernet Franc
  • Pris: 299 kr

 

Njut av en ren Cabernet Franc från topproducenten Domaine Charles Joguet. Chinon Clos du Chêne Vert kommer från 35 år gamla vinrankor som växer i kalkrika och leriga jordar. Vinet finns endast i mindre partier och kan beställas i butik. Ett generöst och fylligt vin med fina tanniner och underbar doft av mogna röda bär, läder och tobak. Trevlig, lång eftersmak.

FAKTARUTA

Namn:

Typ av Vin:

Producenten:

Region:

Område:

Vin Område:

Alkohol:

Förpackning:

Förslutning:

Systembolaget Artikel Nr.:

Smak:

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren