Smak: Ett fruktigt och kryddigt vin, med inslag av fat. Här finns björnbär och svarta vinbär, lakrits och en ton av muskot.

Framställning: Shiraz (eller Syrah som den kallas när den odlas i Frankrike), med sina livfulla smaker av mörka bär och plommon, är kanske den druva som nått störst kommersiella framgångar i australiensisk vinproduktion, antingen för sig själv eller blandat med andra druvor, där den skänker djup och karaktär.

New South Wales, Australien: När vin introducerades till Australien skedde det först i New South Wales, och staten är fortsatt Australiens andra i termer av volym. Hunter Valley, norr om Sydney, är den kanske mest kända vinregionen inom staten – och indelas i sin tur i Upper och Lower Hunter – men vin produceras även inom Central Ranges, södra New South Wales och Big Rivers. De närliggande Sydney och Canberra är naturliga avnämare för det vin som produceras i New South Wales, men flera producenter – t.ex. Lindemans – har också nått betydande internationella framgångar.

Broken Back Winery: Brokenback Vineyard, som kom under ny ägare år 2008, omfattar 50 hektar i Hunter Valley, den främsta vinregionen i New South Wales. Man odlar Shiraz på slänterna i den högre terrängen i området och Chardonnay och Semillon på den annars flacka och grusiga jordmånen. Man har också låtit nyplantera Tempranillo och Verdelho, den senare en druva som fått en renässans i Australien på senare år. Huvuddelen av skörden reserveras för den egna produktionen, vilken säljs under namnet Leogate Estates.

Vinjournalen.se rekomenderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy