Hem » Vin Tester » Marie d’Alsace (nr 12244)
Vin Tester

Marie d’Alsace (nr 12244)

Smak: Ett torrt och druvigt vin. Inslag av aprikos, persika, honung och fläder. Blommig doft med aningen citrus.

Framställning: Vinet framställs av de för Alsace typiska druvorna Silvaner och Gewurztraminer. Druvorna plockas maskinellt och jäsningen sker i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Marie d’Alsace skall helst drickas ungt.

Alsace: Alsace var länge omtvistat som gränsland mellan Frankrike och Tyskland. Att det är ett område med intressanta viner råder det däremot ingen tvekan om, kanske för att här blandas franska och tyska vintraditioner och resulterar i något alldeles unikt. Härifrån kommer utmärkta torra Riesling-viner och aromatisk Gewurstraminer, men man odlar även Pinot Gris/Noir/Blanc, Muscat och andra druvor. Det avlånga området avgränsas till väster av bergen, Les Vosges, som reser en mur som skyddar området från nederbörd från Atlanten. Det skapar ett förhållandevis torrt klimat på de öst- och sydsluttningar där vinet odlas. Rhen avgränsar området i öster. Utöver den vanliga ursprungsbeteckningen, AOC (Appelation d’Origine Côntrolée) Alsace, för vita, rosé och röda viner, finner man här en för de mer exklusiva vita, ”Alsace Grand Cru AOC”, samt ”Crémant d’Alsace” för mousserande. Alsace producerar omkring 1,2 miljoner hl vin årligen.

Biecher: Familjeföretaget Biecher, som ägt vinodlingar i Alsace sedan 1700-talet, är en av de större producenterna i regionen. Företaget buteljerar totalt omkring femton miljoner liter vin per år. Framställningen sker i de moderna anläggningarna i Saint-Hippolyte, där man har ståltankar och egen buteljering. Hälften av druvorna i produktionen kommer från Alsace och resulterar i ursprungstypiska viner, men även druvor från andra delar av Frankrike och världen används. Ett flertal av företagets viner är också ekologiska. Överlag levererar Biecher viner till konkurrenskraftiga priser utan att ge avkall på kvaliteten.

Frågor och svar:

Vilka druvor används för att framställa Marie d’Alsace?

Vinet framställs av de för Alsace typiska druvorna Silvaner och Gewurztraminer.

Vilka smaker och dofter kan man förvänta sig av Marie d’Alsace?

Vinet har en torr och druvig smak med inslag av aprikos, persika, honung och fläder. Doften är blommig med en aning citrus.

Hur framställs Marie d’Alsace?

Druvorna plockas maskinellt och jäsningen sker i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Vilken betydelse har Alsace för vinproduktionen?

Alsace är ett område med intressanta viner där franska och tyska vintraditioner blandas och resulterar i något alldeles unikt. Härifrån kommer utmärkta torra Riesling-viner och aromatisk Gewurstraminer, men man odlar även Pinot Gris/Noir/Blanc, Muscat och andra druvor.

Vad är Biecher för företag och vad utmärker deras produktion?

Biecher är en familj som ägt vinodlingar i Alsace sedan 1700-talet och är en av de större producenterna i regionen. Företaget buteljerar totalt omkring femton miljoner liter vin per år och levererar viner till konkurrenskraftiga priser utan att ge avkall på kvaliteten. Hälften av druvorna i produktionen kommer från Alsace och resulterar i ursprungstypiska viner, men även druvor från andra delar av Frankrike och världen används. Ett flertal av företagets viner är också ekologiska.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.