Smak: En torr och frisk, nyansrik champagne. Brödig smak med röda bär som hallon och vinbär och blodgrape.

Framställning: Druvorna till Gossets Champagne kommer från 45 olika lotter, varav åtskilliga är Grand Cru. Pressningen sker ute i vinbyarna och musten transporteras därefter till Gosset. Man använder enbart must från den första pressningen. Musten från de olika lotterna får jäsa var för sig innan det är dags att blanda fram ett vin med den för Gosset karakteristiska stilen och man undviker malolaktisk jäsning för att behålla vinets naturliga syra. Efter att jästfällningen från den andra jäsningen avlägsnats vilar vinet upp till tolv månader ytterligare på flaskan. Gosset känns igen inte minst på den typiska buteljen, samma som man använde på 1700-talet.

Champagne: Champagne är tveklöst en av vinvärldens namnkunnigaste regioner. Det är Frankrikes nordligaste och kallaste vinregion, vilket ger druvor med bra syra. Jordmånen i Champagne är dessutom fördelaktigt kalkrik. Champagneregionen delas i sin tur in i de fem delarna Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs, Côte de Sézanne och Aube. Till denna provkarta kommer att byarna i regionen tilldelas klassificeringarna Grand Cru och Premier Cru, beteckningar som utgår från druvornas kvalitet. I regionen odlas nästan uteslutande de tre druvor som vanligen används till de världsberömda mousserande vinerna, alltså Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vissa odlare producerar sin egen champagne, men främst är det de berömda champagnehusen som köper upp druvorna och står för framställningen.

Gosset: Gosset har funnits i Aÿ sedan 1500-talet och har framställt mousserande vin sedan 1700-talet. Man kan alltså göra anspråk på att vara det äldsta vinhuset i Champagne. Firmans egendomar i Marne är inte särskilt omfattande, med 12 hektar i Aÿ, Reilly, Mareuil och Bouzy, men kvaliteten är mycket hög. Utöver standardchampagnen Excellence, som säljs i vanliga champagneflaskor, producerar man specialvarianterna blanc de blancs och rosé och den årgångsserie man kallar Celebris. Gosset ingår sedan 1994 i Renaud-Cointreau.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy