Hem » Vin Tester » Finns det ett gott glutenfritt öl?

Finns det ett gott glutenfritt öl?

glutenfront - Vinjournalen.se

Det finns många ölälskande glutenallergiker som inte kan vara med att njuta av alla nya hantverksöler som lanseras eller gå på ölfestival utan att försäkra sig om att ölen är glutenfri. Om är du en glutenallergiker och tycker om öl, så vet du förmodligen redan att all öl – även den så kallade glutenfria sorten – ändå innehåller lite guten eftersom öl tillverkas av spannmål.  Malt kommer från korn och vete och innehåller förstås gluten.

Många öldrickare tycker att glutenfri öl har alldeles för lite smak, jämfört med ”vanligt” öl. Men säger att den liksom inte har någon riktig stuns och att det glutenfria ölet inte är lika utvecklat när det gäller smak och doft. Så vi tänkte testa några ölsorter som finns på Systemet och visst finns det några ganska bra alternativ. Värt att notera är att glutenfritt öl i Sverige endast får innehålla 20 mg/liter säd, om den ska kunna marknadsföras som glutenfri.  Allting beror naturligtvis på hur glutenintolerant du är. Ingen annan än du själv känner din kropp och vet vad du tål och läs vad det står på etiketten.

Här är några glutenfria ölsorter som är goda i smaken och som är väl värda att testa!

Mikkeller Peter, Pale and Mary  (1206)

Det mörkare, lite grumliga Peter, Pale and Mary är en amerikansk pale ale (APA) från det omtalade danska mikrobryggeriet Mikkeller. Detta är ett fruktigt och humlearomatiskt öl med smak av passionsfrukt, grapefrukt, och färska örter. Tydlig beska, mycket fruktighet med skarpa citrustoner och fin balans i smaken. Smakar och doftar mycket!

 Image Alt  - Vinjournalen.seGrain D’Orge (1500)

Ny på svenska marknaden är Grain D’Orge , en ekologisk fransos framställd enligt belgisk bryggeritradition för ljust ale främst gjord på korn- och vetemalt samt humle. Fin fyllighet, tydlig beska och smak av jäst och mycket lite sötma. Härligt nyanserad ale med doft med inslag av sirapslimpa, honung, apelsin, kryddor och aprikos. Härligt ambitiös och svalkande öl med mycket smak!

 Image Alt  - Vinjournalen.seDaura Damm (1532)

Daura Damm är en öl med medelhavskänsla bryggd i internationell stil och tillverkad i Spanien. Grundingredienserna i är kornmalt, ris och humle som ger en maltig smak med inslag av ljust bröd, citrus, honung och örter. Detta är en ganska okonstlad ljus öl som har lite beska, är lite fyllig och lite söt. Inget dumt öl alls och det känns väldigt krispig och läskande. Mycket lättdrucken!

Brygghus 19 (30869)

(Ölet produceras i liten skala och finns inte på alla bolag, men kan beställas.)

Från Blekinge och producenten Brygghus 19 kommer detta glutenfria hantverksöl och rödbruna humlearomatiska IPA i brittisk-amerikansk stil som man i presentationen kallar för imperial/dubbel IPA. Här hittar man goda smaker av knäck, kryddor och grapefruktsskal. Mycket fin beska och fyllighet, liten sötma och framställd av kornmalt och humle och med en fin och rund smak som ligger ganska nära vilken god brittisk IPA som helst!

Frågor och svar:

Finns det glutenfritt öl på Systembolaget?

Ja, det finns flera glutenfria ölsorter på Systembolaget.

Innehåller glutenfritt öl något gluten?

Ja, även glutenfritt öl innehåller en liten mängd gluten eftersom öl tillverkas av spannmål.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Mikkeller Peter, Pale and Mary?

Mikkeller Peter, Pale and Mary har en fruktig och humlearomatisk smak med inslag av passionsfrukt, grapefrukt och färska örter.

Vilken ölsort är Brygghus 19?

Brygghus 19 är en rödbrun humlearomatisk IPA i brittisk-amerikansk stil som kallas för imperial/dubbel IPA.

Vilken mängd gluten får glutenfritt öl innehålla för att marknadsföras som glutenfritt i Sverige?

Glutenfritt öl i Sverige får endast innehålla 20 mg/liter säd för att kunna marknadsföras som glutenfritt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.