Cotes du Jura Pinot Noir (2289)

Smak: Cotes du Jura Pinot Noir (2289) är ett ganska druvtypiskt vin. Smaker som kan identifieras är bland annat frukt, hallon och körsbär. Den fruktigt bäriga smaken upplevs som djup och fyllig.

Framställning: Pinot noir-vinerna som framställs i Arbois kommer från ett särskilt område av vingården som är avsett för vinrankorna. Vingårdens mark består främst av märgel och kalk som kommer från de närliggande kalkstensbergen. Pinot noir-druvan trivs bäst i kalkrika marker: därför har rankorna planterats nära bergen. Här ligger märgeljorden något längre ner än på övriga platser, vilket är bättre för denna druvtyp.

Cotes du Jura Pinot Noir (2289) odlas ekologiskt, även ifall producenten inte ännu är certifierad. Endast ogräsbekämpning används, samt icke-penetrerande skyddsmedel för druvorna. Druvorna plockas för hand och framställs sedan enligt moderna metoder.

Passande mat :Detta vin gör sig bra tillsammans med rött kött. Boeuf Bourguignon är ett passande exempel på en maträtt som säkerligen lyfts av pinot noir-viner som detta. Även pastarätter, fläskkarré, rotfuktsrätter och grillat är tänkbara alternativ. Det finns alltså många rätter man enkelt kan kombinera detta vin med, men som regel kan man säga att de gärna får vara mustiga. Vinet är djupt, bärigt och fruktigt, och passar alltså alldeles utmärkt vid höstmiddagen, men går också bra andra säsonger.

Producenten :Frutière Vinicole d’Arbois grundades år 1906 och har idag runt 100 medlemmar. Den sammanlagda odlingsytan kooperativet förfogar över är 250 hektar mark, och här produceras en del viner som utmärker sig på världsmarknaden.

Kooperativet grundades i den franska staden Arbois av 26 vinodlare efter att vinlusen försvårat affärsverksamheten radikalt. Det var mycket viktigt att hålla en viss kvalitet inom kooperativet, vilket gjorde att medlemmarna fick betalt beroende på druvornas kvalitet. Genom denna kollektiva syn på kompetens uppnåddes den första appellationen (AOC) för Arbois år 1936. Efter AOC Arbois kom senare appellationen AOC Cotes de Jura som ytterligare specificerade vinets ursprung.

Idag är Frutiere Vinicole d’Arbois gemensamma mål att bevara vinområdet Jura och den höga druvkvaliteten. Kooperativets namn associeras ofta med Caveaux de Jacobins som både är ett känt varumärke som ofta prisas för sin kvalitet och utmärker sig genom att fördriva verksamheten i en gammal kyrka. Detta gör att vingården är ett mycket populärt resmål och besökare säger sig ibland få något som kan beskrivas som en ”vinreligiös upplevelse” vid åsynen av de stora franska ekfaten i kyrkan i kombination med vinets uppskattade smak.

Förutom pinot noir produceras här även det kända vinet ”Vin Jeune”, andra röda viner, Crémant du Jura samt vitt vin på savagnindruvor och chardonnay. Även om Frutiere Vinicole d’Arbois som producent inte är särsklit stor med sina 100 medlemmar anses deras priser ofta vara fördelaktiga i förhållande till kvaliteten. Många vinexperter anser att både deras Vin Jeune och chardonnay alltid är säkra kort och ligger bra till i världskonkurrensen i denna klass.

Frutiere Vinicole d’Arbois huvudbyggnad, Chateau Béthanie, ligger centralt i Arbois som är är centrum för vindistrikten Jura. Denna är öppen dagligen för besökare som är intresserade av en vinprovning eller rundvandring.

Området : Vinområdet Jura ligger i Frankrike vid foten av Jurabergen på gränsen till Schweiz. Härifrån kommer många berömda viner och det är särskilt de vita som dominerar. Man har i detta område odlat vindruvor ända sedan Romarrikets tid för 2000 år sedan.

Juras vingårdar ligger på mellan 250 och 500 meters höjd över havet och brer ut sig på cirka 16 000 hektar. Jordmånen har en hög kalkhalt, vilket beror på att Jurabergen är av kalksten. Kalkjorden blandas med lerig märgeljord vilken har en röd- eller blåaktig nyans. Klimatet är här ganska kargt med kalla vintrar. Somrarna är ofta varma, men hösten är lång och mild, vilket tillåter att druvorna mognar helt och kan skördas sent.

När Juras vingårdar drabbades av vinlusen, eller phyllox, lades många vingårdar ner. Men några fanns kvar och bildade kollektivet Frutiere Vinicole d’Arbois som sedan dess varit stolta förespråkare av Juravinerna. Innan phylloxkrisen upptog vinodlingarna som mest en yta på 20 000 hektar.

Idag framställs i snitt 80 000 hektoliter vin årligen av Juras vingårdar. 60 % av dessa är vita viner, även inkluderat mousserande viner, de så kallade Crémant de Jura. Resterande 40 % är röda viner och roséviner. Det berömda Vin Jaune utmärker de vita vinerna från Jura-distriktet. Detta är ett torrt vin med sherrykaraktär som bjuder på smaker av frukt och nötter.

Tradition är ett viktigt ledord för vinproducenterna i Juradistriktet. Man bevarar gärna de traditionella druvtyperna, vilket gör att man här kan hitta en del lite speciella druvtyper. Man har med andra ord inte helt gått över till vår tids mest populära druvor, vilket ofta är fallet i andra delar av världen. Ett exempel är vitvinsdruvan savagnin som är råvaran i torra, smakrika viner med nötkaraktär.

Den berömde vetenskapsmannen, kemisten och biologen Louis Pasteur kommer från staden Arbois som är huvudort i Juradistriktet. Under hans levnadstid i slutet på 1800-talet genomförde han, på uppdrag av Napoleon III, en undersökning om druvornas jäsning runt om på Juras vingårdar. Han undersökte bland annat hur druvor kunde bli till vin och hur vin kunde bli till vinäger. Hans hem i Arbois finns fortfarande kvar och är idag en populär turistattraktion som gärna kombineras med vinprovningar.

Frågor och svar:

Vilka smaker kan man identifiera i Cotes du Jura Pinot Noir (2289)?

Frukt, hallon och körsbär.

Hur odlas druvorna som används i Cotes du Jura Pinot Noir (2289)?

Druvorna odlas ekologiskt på kalkrika marker nära kalkstensbergen i Arbois.

Vilken typ av mat passar bra tillsammans med Cotes du Jura Pinot Noir (2289)?

Rött kött, pastarätter, fläskkarré, rotfruktsrätter och grillat är tänkbara alternativ. Vinet passar bra till mustiga rätter.

Vem är producenten av Cotes du Jura Pinot Noir (2289)?

Frutière Vinicole d’Arbois, ett kooperativ grundat år 1906 av 26 vinodlare i Arbois.

Var ligger vinområdet Jura och vad utmärker dess viner?

Vinområdet Jura ligger i Frankrike vid foten av Jurabergen på gränsen till Schweiz. Området är känt för sina vita viner och det berömda Vin Jaune, men producerar även röda viner och roséviner. Tradition är viktigt för vinproducenterna i Juradistriktet och man bevarar gärna de traditionella druvtyperna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.