Smak: Ett torrt, blommigt och något aromatiskt vin. Druvtypiskt. Inslag av rosor, honung och litchi. Frisk syra. Ljust guldgult till färgen.

Framställning: Druvorna till denna Gewurztraminer handplockas sent på säsongen. De pressas varsamt och utan maceration och får sedan jäsa vid kontrollerad temperatur under en månad i ståltankar. Därefter låter man vinet vila några månader på fällningen innan filtrering och buteljering i de för Alsace-vinerna typiska attraktiva, höga och smala, så kallade ”flûtes d’Alsace”.

Alsace: Alsace var länge omtvistat som gränsland mellan Frankrike och Tyskland. Att det är ett område med intressanta viner råder det däremot ingen tvekan om, kanske för att här blandas franska och tyska vintraditioner och resulterar i något alldeles unikt. Härifrån kommer utmärkta torra Riesling-viner och aromatisk Gewurstraminer, men man odlar även Pinot Gris/Noir/Blanc, Muscat och andra druvor. Det avlånga området avgränsas till väster av bergen, Les Vosges, som reser en mur som skyddar området från nederbörd från Atlanten. Det skapar ett förhållandevis torrt klimat på de öst- och sydsluttningar där vinet odlas. Rhen avgränsar området i öster. Utöver den vanliga ursprungsbeteckningen, AOC (Appelation d’Origine Côntrolée) Alsace, för vita, rosé och röda viner, finner man här en för de mer exklusiva vita, ”Alsace Grand Cru AOC”, samt ”Crémant d’Alsace” för mousserande. Alsace producerar omkring 1,2 miljoner hl vin årligen.

Châteaux & Terroirs: Vinerna i serien Comtes d’Isenbourg produceras av Châteaux & Terroirs. Namnet på serien hämtas från en fästning i byn Rouffach, strax söder om Colmar, dvs. mitt i hjärtat av Alsace. I denna atmosfärrika och traditionstyngda miljö äger firman 5 ha, varifrån man får en stor del av druvorna till sin produktion. Utöver Gewurztraminern, framställer man viner från ett flertal andra sorter, t.ex. Riesling, samt tillverkar mousserande Cremant d’Alsace.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy