Hem » Vin Tester » Collet Brut (nr 7777)
Vin Tester

Collet Brut (nr 7777)

Smak: Mycket frisk och torr. Inslag av röda äpplen, kex, citrus och nötter.

Framställning: Champagne framställs vanligen av en trio av druvor, och i Collet Brut är det huvudsakligen den fruktiga Pinot Meunier som framträder. Vinet jäser på ståltankar och blandas för att representera Collets specifika stil. Det lagras på jästfällningen i minst tre år innan försäljning. Vid avlägsnandet av jästsedimenten i flaskan, den så kallade degorgeringen, tillsätts som vanligt också sött vin (dosage) för att ersätta eventuellt spill. Mängden dosage avgör också champagnens slutgiltiga sötma, dvs. demi-sec eller brut.

Champagne: Champagne är tveklöst en av vinvärldens namnkunnigaste regioner. Det är Frankrikes nordligaste och kallaste vinregion, vilket ger druvor med bra syra. Jordmånen i Champagne är dessutom fördelaktigt kalkrik. Champagneregionen delas i sin tur in i de fem delarna Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs, Côte de Sézanne och Aube. Till denna provkarta kommer att byarna i regionen tilldelas klassificeringarna Grand Cru och Premier Cru, beteckningar som utgår från druvornas kvalitet. I regionen odlas nästan uteslutande de tre druvor som vanligen används till de världsberömda mousserande vinerna, alltså Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vissa odlare producerar sin egen champagne, men främst är det de berömda champagnehusen som köper upp druvorna och står för framställningen.

Collet: Collet grundades av en grupp odlare år 1921, under intryck av det föregående årtiondets kamp för att säkra namnet Champagne som en egen appelation och det unika vinkunnande som fanns i regionen. Vinhuset är beläget i Aÿ, på grand cru-klassad mark längs med Marne, och kontrakterar närmare 700 odlare inom lika många hektar. Utöver standardchampagnen, Brut, ingår i serien även årgångschampagne och specialvarianterna blanc des blancs (av enbart Chardonnay) och rosé.

Frågor och svar:

Vilka druvor används i Collet Brut?

Huvudsakligen Pinot Meunier.

Hur länge lagras Collet Brut innan försäljning?

Minst tre år på jästfällningen.

Vad är degorgering?

Avlägsnandet av jästsedimenten i flaskan.

Vad avgör champagnens slutgiltiga sötma?

Mängden dosage som tillsätts vid degorgering.

Var är Collet beläget och hur många odlare kontrakterar de?

Collet är beläget i Aÿ och kontrakterar närmare 700 odlare inom lika många hektar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.