Smak: Mycket frisk och torr. Inslag av röda äpplen, kex, citrus och nötter.

Framställning: Champagne framställs vanligen av en trio av druvor, och i Collet Brut är det huvudsakligen den fruktiga Pinot Meunier som framträder. Vinet jäser på ståltankar och blandas för att representera Collets specifika stil. Det lagras på jästfällningen i minst tre år innan försäljning. Vid avlägsnandet av jästsedimenten i flaskan, den så kallade degorgeringen, tillsätts som vanligt också sött vin (dosage) för att ersätta eventuellt spill. Mängden dosage avgör också champagnens slutgiltiga sötma, dvs. demi-sec eller brut.

Champagne: Champagne är tveklöst en av vinvärldens namnkunnigaste regioner. Det är Frankrikes nordligaste och kallaste vinregion, vilket ger druvor med bra syra. Jordmånen i Champagne är dessutom fördelaktigt kalkrik. Champagneregionen delas i sin tur in i de fem delarna Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs, Côte de Sézanne och Aube. Till denna provkarta kommer att byarna i regionen tilldelas klassificeringarna Grand Cru och Premier Cru, beteckningar som utgår från druvornas kvalitet. I regionen odlas nästan uteslutande de tre druvor som vanligen används till de världsberömda mousserande vinerna, alltså Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vissa odlare producerar sin egen champagne, men främst är det de berömda champagnehusen som köper upp druvorna och står för framställningen.

Collet: Collet grundades av en grupp odlare år 1921, under intryck av det föregående årtiondets kamp för att säkra namnet Champagne som en egen appelation och det unika vinkunnande som fanns i regionen. Vinhuset är beläget i Aÿ, på grand cru-klassad mark längs med Marne, och kontrakterar närmare 700 odlare inom lika många hektar. Utöver standardchampagnen, Brut, ingår i serien även årgångschampagne och specialvarianterna blanc des blancs (av enbart Chardonnay) och rosé.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy