Det blåa vinet heter GïK och är Spaniens första blåa vin som utvecklats av en grupp av sex kreativa företagare i El Bierzo i Spanien. Produktionen sker under mottot:

”Vi arbetar inte med druvor, vi arbetar med människor.”

Vinet kommer från olika spanska vingårdar och druvorna blandas från olika områden i Spanien. Producenterna väljer ut vingårdar på grund av de människor som arbetar där. Gïk menar att man framställer ett vin med garanti för kvalitet och unik smak och då får man dricka något innovativt.

Färgen blå representerar just rörelse, innovation och oändlighet, men också förändring.
Framställningen sker genom olika teknologiska processer av pigmentering av både vita och röda druvor, sedan har man tillsatt antocyanin och indigo, som ger den fina blåa färgen. Just färgtekniken har utvecklats i samarbete med Lunds Tekniska Högskola och kvalitetskontrollerna är rigorösa. Det lustiga är att dessa vinproducenter faktiskt aldrig gjort vin tidigare. Det här är deras första projekt som de nu forskat kring under två år tillsammans med universitetet i Baskien och AZTI Tecnalia, den baskiska regeringens forskningsavdelning. Man valde färgen blå för att den är ”mystisk och full av intriger”.
En läcker film ser du här:


För närvarande finns vinet endast att köpas i Spanien, priset för en flaska är dryga hundralappen.

Webbsida (endast på spanska): link https://gik.blue/

Vinjournalen.se rekomenderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy