Hem » Vin Tester » Amarone della Valpolicella, Castelforte (12739)

Amarone della Valpolicella, Castelforte (12739)

26_groupimage_4381-jpg

Smakbeskrivning: Djupt röd färg som drar mot granat. Levererar en doft av körsbär och toner av lakrits, läder och kaffe. Ett välbalanserat och fylligt vin med fruktighet. Lång och aningen kryddig eftersmak.

Vinområdet: I vintermer talar man om den nordöstra delen av Italien som ”Tre Venezie”, där Veneto, Friuli Giulia och Trentino Alto Adige var för sig utgör betydelsefulla vinproducerande regioner inom det område som en gång kontrollerades av Venedig. Veneto förknippar man med vita viner från Soave samt röda från Bardolino och kanske framförallt från Valpolicella, där man också finner det populära Amarone. I Valpolicella odlar man bland annat Corvina och Rondinella, som är de viktigaste druvorna i Amarone. Den styrka och tyngd som man förknippar med denna typ av vin får man genom så kallad appassimento, en hantverksmässig process där de handplockade mogna druvorna torkas över vintern och därigenom vinner i sockerhalt och smak. Druvorna till Castelforte odlas på terrasserade sydsluttningar öster om Verona, en stad som är världsarvsklassad av Unesco och intimt förknippad med opera, mat och vin.

Producent:Cantine Riondo är en del av Collis Veneto Wine Group, ett företag som representerar över 3000 odlare i Veneto och därmed utgör en betydande aktör inom italienskt vin. Med huvudkontor i Monteforte d’Alpone befinner sig Cantine Riondo i centrum av den trakt där man av tradition producerar Soave. Företagets huvudsakliga inriktning är produktion av mousserande prosecco, inte minst för den amerikanska marknaden. Under märket Castelforte – vilket också är namnet på en befäst medeltida stad i regionen – producerar man klassiska viner från trakten kring Verona. Ambitionen är att möta den stora internationella efterfrågan på dessa viner och den hårda priskonkurrensen, samtidigt som man värnar om vinernas kvalitet. Att döma av produktionen, som ökat under en längre tid, är det en målsättning som man också framgångsrikt förverkligat.

Frågor och svar:

Vilken färg har Amarone della Valpolicella, Castelforte (12739)?

Vinet har en djupt röd färg som drar mot granat.

Vilka dofter kan man känna i vinet?

Vinet levererar en doft av körsbär och toner av lakrits, läder och kaffe.

Vilka druvor används för att göra Amarone della Valpolicella?

De viktigaste druvorna i Amarone är Corvina och Rondinella.

Vad är appassimento?

Appassimento är en hantverksmässig process där de handplockade mogna druvorna torkas över vintern och därigenom vinner i sockerhalt och smak.

Vilken är producenten av Amarone della Valpolicella, Castelforte (12739)?

Cantine Riondo är producenten av Amarone della Valpolicella, Castelforte (12739).

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.