Smakbeskrivning: Djupt röd färg som drar mot granat. Levererar en doft av körsbär och toner av lakrits, läder och kaffe. Ett välbalanserat och fylligt vin med fruktighet. Lång och aningen kryddig eftersmak.

Vinområdet: I vintermer talar man om den nordöstra delen av Italien som ”Tre Venezie”, där Veneto, Friuli Giulia och Trentino Alto Adige var för sig utgör betydelsefulla vinproducerande regioner inom det område som en gång kontrollerades av Venedig. Veneto förknippar man med vita viner från Soave samt röda från Bardolino och kanske framförallt från Valpolicella, där man också finner det populära Amarone. I Valpolicella odlar man bland annat Corvina och Rondinella, som är de viktigaste druvorna i Amarone. Den styrka och tyngd som man förknippar med denna typ av vin får man genom så kallad appassimento, en hantverksmässig process där de handplockade mogna druvorna torkas över vintern och därigenom vinner i sockerhalt och smak. Druvorna till Castelforte odlas på terrasserade sydsluttningar öster om Verona, en stad som är världsarvsklassad av Unesco och intimt förknippad med opera, mat och vin.

Producent:Cantine Riondo är en del av Collis Veneto Wine Group, ett företag som representerar över 3000 odlare i Veneto och därmed utgör en betydande aktör inom italienskt vin. Med huvudkontor i Monteforte d’Alpone befinner sig Cantine Riondo i centrum av den trakt där man av tradition producerar Soave. Företagets huvudsakliga inriktning är produktion av mousserande prosecco, inte minst för den amerikanska marknaden. Under märket Castelforte – vilket också är namnet på en befäst medeltida stad i regionen – producerar man klassiska viner från trakten kring Verona. Ambitionen är att möta den stora internationella efterfrågan på dessa viner och den hårda priskonkurrensen, samtidigt som man värnar om vinernas kvalitet. Att döma av produktionen, som ökat under en längre tid, är det en målsättning som man också framgångsrikt förverkligat.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy