Zinfandel-druvor är röda druvor som har tjocka, mörka skal. De anlände till USA från Europa under den första halvan av 1800-talet. Druvorna i sig har använts i framställningen av en mängd olika vinsorter. Dessa innefattar många röda viner, några roséviner och den ökända ”Vit Zinfandel”. Detta vin utvecklades i ett försök att möta efterfrågan på vita viner i USA.

De bästa vinerna gjorda på Zinfandel-druvor:

  • 2009 Bella Wines Lilly Hill Vineyard, Dry Creek Valley, Sonoma
  • 2009 J.C. Cellars Dusi Ranch, Paso Robles, Central Coast
  • 2007 Tormaresca Torcicoda Primitivo Salento, Italien
  • 2010 Tenute Rubino Visello Primitivo Salento, Italien
  • 2010 Kangarilla Road Black St Peters Zinfandel, Australien

Den höjda populariteten av dessa viner beror inte på deras höga kvalitet, utan snarare för att de är så nära ett ”All-American” vin man kan komma. Upptäckten att Zinfandel-druvorna var besläktade med den italienska Primotivo-druvorna möttes med blandade känslor. Vissa var stolta över släktskapet, medan andra kände att vinerna hade förlorat sin unikt amerikanska identitet.

Utöver USA odlas Zinfandel-druvor nu i Sydafrika och Australien. I Australien används de för att göra viner som märks både som Zinfandel och Primotivo. Den globala populariteten av Zinfandel-viner har också lett till ett ökat intresse för de italienska Primotivo-vinerna. Många vingårdar har börjat märka sina viner Zinfandel, men de är inte riktigt redo att ändra namnet på druvorna än.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy