Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  Vinexpertens hemligaste knep

Vinexpertens hemligaste knep

Vinexpertens hemligaste knep

Assistant Editor
Assistant Editor | 21 april 2014

Det finns faktiskt några saker som vinexperter aldrig gör! Du har nog sett det, utan att egentligen lägga så stort märke till det. Det motto som de lever för är själva upplevelsen. Vinets doft och smak måste gå före allt annat. De allra viktigaste knepen är:

Endast 1/3 glas. När du häller upp vin i ett glas, fyll endast till en tredjedel. Verkar det snålt? Nejdå. Vinet behöver utrymme i glaset. Om du häller upp vin till kanten av glaset finns ingen rimlig chans för den som dricker att känna den härliga doften av vinet. Ta mått, servera vinet till den bredaste punkten av glaset, c:a 1/3 upp.

Ingen krycka behövs. Låt inte flaskans hals vila mot glaset medan du håller upp vinet. Glaset kan börja luta eller gå sönder av flaskans tryck och du spiller vin över gäst, bord och duk. Häll upp med ett säkert handgrepp och håll halsen c:a 2-3 cm över glaset.

Lukta inte på korken. En del människor har ovanan att sniffa på korken, eftersom de tror att de då bättre kan avgöra om vinet är ok eller ej. Titta på korken. Är den fuktig, så är den ju ok. En dålig kork ruttnar och är ett säkert tecken på att vinet inte förvarats på rätt sätt.

Håll i foten. Håller du i kupan på vinglaset, så värmer du automatiskt upp vinet med din kroppsvärme. Men stjälken kan vara svår att hålla i, så håll elegant i foten av glaset, så att temperaturen på vinet påverkas. Hur? Sätt glaset i handen och lägg tummen om glasets fot. Det är den proffsiga stilen.

Snurra glaset. Snurra glaset så att vinet klättrar upp på kanterna. Då frigörs doftämnen och aromer. Lukta och njut. Duktiga vinexperter kan genom detta avgöra vilken region vinet kommer ifrån, vilken druva det är framställt av och vilken ålder vinet har.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

För att vinet behöver utrymme i glaset för att kunna avge sin doft.

För att glaset kan luta eller gå sönder av flaskans tryck och man riskerar att spilla vin över gäst, bord och duk.

För att en fuktig kork är ett tecken på att vinet är ok och en dålig kork kan indikera att vinet inte förvarats på rätt sätt.

För att man annars värmer upp vinet med sin kroppsvärme och påverkar temperaturen på vinet.

För att frigöra doftämnen och aromer, vilket kan hjälpa vinexperter att avgöra vilken region vinet kommer ifrån, vilken druva det är framställt av och vilken ålder vinet har.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar