Vinhistoria – Vin har producerats tusentals år

Denna långa och anrika vinhistoria, inklusive det faktum att vi som art har en förkärlek att äta alla typer av frukt, har lett till den mänskliga utvecklingen att den kan omvandla alkohol till energi. Enligt vetenskaplig forskning, är så mycket som 10 procent av vår lever särskilt utformad för att hantera denna process. Med tanke på detta faktum, när det gäller vinets historia, kan man säkert utgå från att vi har drabbats av baksmälla långt innan vi lärt oss göra, jäsa eller dricka vin, än mindre ha någonstans att köpa det.

När Påbörjas Vinhistorien?

Antropologer tror att den mänskliga rasen lärde sig njuta av smaken och effekterna av jästa bär långt innan vi lärt oss att skapa den. Vår utformning av vinhistoria har visat sig gå tillbaka så långt som 9000 år sedan. I en uppsats om vinets historia, konstaterade bimolekylära antropologen Patrick McGovern vid University of Pennsylvania att kineserna är den äldsta kulturen som är känd för att jäsa vin. I sin forskning, fann han spår av jäsning i skärvor av keramik från byn Jiahu.

På samma plats hittades ett antal frön från frukten av kinesiska Hawthornsträd och många vilda druvor, i samma område som keramiken; den första riktiga indikationen på mänsklig vinjäsning. Man tror att byborna kan ha lagt tuggade riskärnor till dessa frukter och lät sedan hela blandningen jäsa. Du kan fortfarande se liknande alkoholhaltiga dryckesmetoder användas än idag i många andinska byar där lokalbefolkningen gör en brygd som kallas Chica med majs.

Vidare I Vår Vinhistoria

Dessa grova metoder att jäsa frukt i vår vinhistoria fortsatte under flera årtusenden. Under sin fortsatta forskning fann McGovern bevis att invånarna i Armenien och Georgien först började ta ett aktivt intresse av att använda druvan vitis vinfera så tidigt som 7400 år sedan.

För att bidra till att upprätta den här delen av vinhistorien, togs prover av vinsyra som finns i ett antal lertegelbyggnader från denna tid i Iran. För att ytterligare befästa det faktum att människor faktiskt skapade sina viner med syfte, fann man terebintkåda på ett antal krukor från samma tidsperiod. Denna substans beskrevs som använd för att bevara vinet av romerska naturforskaren Plinius den äldre många år senare i hans tidigare studier.

Fortfarande är dessa viner långt ifrån de du känner idag. Däremot kan du bli förvånad över att veta att när man köper vin på nätet eller i butik, uppvisar de likheter med de tidigaste versionerna av vin i historien. Även lastade med denna kunskap, är experter överens om att vinhistorien troligen går mycket längre tillbaka än vad antropologisk forskning kunnat bevisa.

Vinhistorien Kan Ha Påbörjats Ur Ett Annat Syfte

En sak som framkommit när det gäller vinhistoria är att långt innan det jästes och konsumerades för nöje och ännu längre innan vi började köpa vin, kan den mänskliga rasen ha använt det för medicinska ändamål. Antropologiska forskare tror att så långt tillbaka som den paleolitiska eran, kan våra förfäder har använt de tidigaste sorterna av vin som en form av medicin.

I maj 2009 fann en grupp ledd av McGovern bevis på egyptiska läkemedel i ett antal lerinlägg från ca 5000 år sedan i Farao Scorpion I grav. När man undersökte dessa krukor, fann man bevis på att de läkemedlen förbättrades med druvviner som importerats från dalen vid Jordanfloden. Bevis på att även i forntida Egyptens vinhistoria, var healers medvetna om att lösa många aktiva föreningar såsom alkaloider och många terpenoider i alkohol, fungerade mycket bra. Patienten kunde sedan dricka hopkoken eller i andra fall, applicera de på huden, vilket anses vara bland de första medicinska användningsområdena i vinhistorien.

Romarna Spelar En Roll I Modern Vinhistoria

Även om mycket av tidig vinhistoria lämnas till några få små fynd, visste romarna och grekerna mycket om jäsning och tillverkning av många olika typer av vin. Många av de finaste vingårdarna i världen grundades inte bara av grekerna och romarna, men även av fenicierna. Under dessa perioder i vinhistorien, skulle många köpa vin med druvor som odlats i dessa regioner eftersom det blev en mycket populär handelsvara.

Under denna fas i vinets historia har betydelsefull teknik i vintillverkning, inklusive vinpressen, betydligt förbättras, och motverkade kulturen där man stampar på druvor i stora kar. Det var också under denna period ett antal druvsorter utvecklades för att producera fram ett jämnt stort utbud av viner. Historiker noterar att det också var under denna tid i vinets historia som fatet skapades specifikt för att lagra vin.

Med mycket bättre druvor att arbeta med och nya maskiner, skedde den första industriella evolutionen, eftersom antalet personer och länder som köpte vin ökade dramatiskt. Ju större det romerska imperiet växte, ju fler kulturer introduceras och började köpa vin i stora mängder.

Medeltidens Europa Spelade Stor Roll i Vinets Historia

Under Medeltiden, efter störtandet av det romerska imperiet, började en ny fas i vinets historia då vinet blev en dryck för massorna i de södra regionerna i Europa. Eftersom druvor växer lätt här, ökade antalet vingårdar dramatiskt, vilket gjorde ett antal olika varianter tillgängliga. De i norr som inte kunde odla egna druvor, lämnades till att dricka öl och ales och började köpa och importera viner från söder. Men eftersom detta var en dyr process sågs vinet vara en dryck för de rika.

Den Katolska Kyrkan Spelar Roll I Vinhistorien

Vid denna tidpunkt började katolska kyrkan ta en aktiv roll i vinets historia eftersom det var nödvändigt för nattvarden. Eftersom vinet spelade en avgörande roll i mässan blev det viktigt att en färdig leverans alltid var tillgänglig. I detta syfte skulle benediktinermunkar snart bli en av de mest ofantliga vinskaparna i både Frankrike och Tyskland. Snart ägde de vingårdar i Bordeaux, Bourgogne och Champagne, Frankrike samt i Franken och Rheingau i Tyskland.

Vad många inte känner till i vinets historia är att Dom Perignon i själva verket var en benediktinermunk, eller att Portugal var det första vinproducerande landet i världen att skapa appellationsystemet. Under tolvhundratalet sammanställdes en av de första listorna över de kända vinerna i Europa av Jofroi av Waterford, som var Dominikan.

Allt eftersom vinets historia utvecklats till modern tid, kom vindruvorna undersjuttonhundratalet till USA med spanjorerna och Mexiko skulle gå vidare till att bli en av de viktigaste vinproducenterna i världen. Snart blev denna höga produktion ett hot mot den spanska vinförsäljningen och den spanska kungen beordrade ett slut på vinproduktionen i Mexiko.

Vinhistorien Har Genom Tiderna Varit En Del Av Vårt Kulturarv

Från och med de tidigaste kända tecknen på jäsning i vinets historia till våra moderna vinfabriker har vinet varit en del av vårt kulturarv. Oavsett om du köper vin från din lokala vinbutik eller på nätet, liknar viner du dricker idag de första vinerna, jästa för flera tusen år sedan. Det enda som verkligen har förändrats är den teknik som används för att konvertera de många sorters druvor till ett ännu större antal viner.

Från de dagar då man lät druvor jäsa på egen hand, till tillsatser såsom örter, honung och många andra saker, har vinets historia mycket att erbjuda. Sjukdomar, kulturella förändringar, religioner och många andra händelser har stoppat eller ökat produktionen och ändrat smaken under de senaste 9000 åren eller så. Det enda som har varit orubbligt är att vi som ar alltid kommer att hitta sätt att producera nya viner och förbättra de som redan finns.

3 Amigos

3 Amigos är ett livligt och lekfullt rött middagsvin som är fruktdrivet med intensiva aromer och smaker.

Artikelnummer: 2691

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Spanien, Valencia

Alkohol: 13 %

Pris: 65 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna