Hem » Vin Skola » Vinhistoria – Vin har producerats tusentals år

Vinhistoria – Vin har producerats tusentals år

old-book - Vinjournalen.se

Denna långa och anrika vinhistoria, inklusive det faktum att vi som art har en förkärlek att äta alla typer av frukt, har lett till den mänskliga utvecklingen att den kan omvandla alkohol till energi. Enligt vetenskaplig forskning, är så mycket som 10 procent av vår lever särskilt utformad för att hantera denna process. Med tanke på detta faktum, när det gäller vinets historia, kan man säkert utgå från att vi har drabbats av baksmälla långt innan vi lärt oss göra, jäsa eller dricka vin, än mindre ha någonstans att köpa det.

När Påbörjas Vinhistorien?

Antropologer tror att den mänskliga rasen lärde sig njuta av smaken och effekterna av jästa bär långt innan vi lärt oss att skapa den. Vår utformning av vinhistoria har visat sig gå tillbaka så långt som 9000 år sedan. I en uppsats om vinets historia, konstaterade bimolekylära antropologen Patrick McGovern vid University of Pennsylvania att kineserna är den äldsta kulturen som är känd för att jäsa vin. I sin forskning, fann han spår av jäsning i skärvor av keramik från byn Jiahu.

På samma plats hittades ett antal frön från frukten av kinesiska Hawthornsträd och många vilda druvor, i samma område som keramiken; den första riktiga indikationen på mänsklig vinjäsning. Man tror att byborna kan ha lagt tuggade riskärnor till dessa frukter och lät sedan hela blandningen jäsa. Du kan fortfarande se liknande alkoholhaltiga dryckesmetoder användas än idag i många andinska byar där lokalbefolkningen gör en brygd som kallas Chica med majs.

Vidare I Vår Vinhistoria

Dessa grova metoder att jäsa frukt i vår vinhistoria fortsatte under flera årtusenden. Under sin fortsatta forskning fann McGovern bevis att invånarna i Armenien och Georgien först började ta ett aktivt intresse av att använda druvan vitis vinfera så tidigt som 7400 år sedan.

För att bidra till att upprätta den här delen av vinhistorien, togs prover av vinsyra som finns i ett antal lertegelbyggnader från denna tid i Iran. För att ytterligare befästa det faktum att människor faktiskt skapade sina viner med syfte, fann man terebintkåda på ett antal krukor från samma tidsperiod. Denna substans beskrevs som använd för att bevara vinet av romerska naturforskaren Plinius den äldre många år senare i hans tidigare studier.

Fortfarande är dessa viner långt ifrån de du känner idag. Däremot kan du bli förvånad över att veta att när man köper vin på nätet eller i butik, uppvisar de likheter med de tidigaste versionerna av vin i historien. Även lastade med denna kunskap, är experter överens om att vinhistorien troligen går mycket längre tillbaka än vad antropologisk forskning kunnat bevisa.

Vinhistorien Kan Ha Påbörjats Ur Ett Annat Syfte

En sak som framkommit när det gäller vinhistoria är att långt innan det jästes och konsumerades för nöje och ännu längre innan vi började köpa vin, kan den mänskliga rasen ha använt det för medicinska ändamål. Antropologiska forskare tror att så långt tillbaka som den paleolitiska eran, kan våra förfäder har använt de tidigaste sorterna av vin som en form av medicin.

I maj 2009 fann en grupp ledd av McGovern bevis på egyptiska läkemedel i ett antal lerinlägg från ca 5000 år sedan i Farao Scorpion I grav. När man undersökte dessa krukor, fann man bevis på att de läkemedlen förbättrades med druvviner som importerats från dalen vid Jordanfloden. Bevis på att även i forntida Egyptens vinhistoria, var healers medvetna om att lösa många aktiva föreningar såsom alkaloider och många terpenoider i alkohol, fungerade mycket bra. Patienten kunde sedan dricka hopkoken eller i andra fall, applicera de på huden, vilket anses vara bland de första medicinska användningsområdena i vinhistorien.

Romarna Spelar En Roll I Modern Vinhistoria

Även om mycket av tidig vinhistoria lämnas till några få små fynd, visste romarna och grekerna mycket om jäsning och tillverkning av många olika typer av vin. Många av de finaste vingårdarna i världen grundades inte bara av grekerna och romarna, men även av fenicierna. Under dessa perioder i vinhistorien, skulle många köpa vin med druvor som odlats i dessa regioner eftersom det blev en mycket populär handelsvara.

Under denna fas i vinets historia har betydelsefull teknik i vintillverkning, inklusive vinpressen, betydligt förbättras, och motverkade kulturen där man stampar på druvor i stora kar. Det var också under denna period ett antal druvsorter utvecklades för att producera fram ett jämnt stort utbud av viner. Historiker noterar att det också var under denna tid i vinets historia som fatet skapades specifikt för att lagra vin.

Med mycket bättre druvor att arbeta med och nya maskiner, skedde den första industriella evolutionen, eftersom antalet personer och länder som köpte vin ökade dramatiskt. Ju större det romerska imperiet växte, ju fler kulturer introduceras och började köpa vin i stora mängder.

Medeltidens Europa Spelade Stor Roll i Vinets Historia

Under Medeltiden, efter störtandet av det romerska imperiet, började en ny fas i vinets historia då vinet blev en dryck för massorna i de södra regionerna i Europa. Eftersom druvor växer lätt här, ökade antalet vingårdar dramatiskt, vilket gjorde ett antal olika varianter tillgängliga. De i norr som inte kunde odla egna druvor, lämnades till att dricka öl och ales och började köpa och importera viner från söder. Men eftersom detta var en dyr process sågs vinet vara en dryck för de rika.

Den Katolska Kyrkan Spelar Roll I Vinhistorien

Vid denna tidpunkt började katolska kyrkan ta en aktiv roll i vinets historia eftersom det var nödvändigt för nattvarden. Eftersom vinet spelade en avgörande roll i mässan blev det viktigt att en färdig leverans alltid var tillgänglig. I detta syfte skulle benediktinermunkar snart bli en av de mest ofantliga vinskaparna i både Frankrike och Tyskland. Snart ägde de vingårdar i Bordeaux, Bourgogne och Champagne, Frankrike samt i Franken och Rheingau i Tyskland.

Vad många inte känner till i vinets historia är att Dom Perignon i själva verket var en benediktinermunk, eller att Portugal var det första vinproducerande landet i världen att skapa appellationsystemet. Under tolvhundratalet sammanställdes en av de första listorna över de kända vinerna i Europa av Jofroi av Waterford, som var Dominikan.

Allt eftersom vinets historia utvecklats till modern tid, kom vindruvorna undersjuttonhundratalet till USA med spanjorerna och Mexiko skulle gå vidare till att bli en av de viktigaste vinproducenterna i världen. Snart blev denna höga produktion ett hot mot den spanska vinförsäljningen och den spanska kungen beordrade ett slut på vinproduktionen i Mexiko.

Vinhistorien Har Genom Tiderna Varit En Del Av Vårt Kulturarv

Från och med de tidigaste kända tecknen på jäsning i vinets historia till våra moderna vinfabriker har vinet varit en del av vårt kulturarv. Oavsett om du köper vin från din lokala vinbutik eller på nätet, liknar viner du dricker idag de första vinerna, jästa för flera tusen år sedan. Det enda som verkligen har förändrats är den teknik som används för att konvertera de många sorters druvor till ett ännu större antal viner.

Från de dagar då man lät druvor jäsa på egen hand, till tillsatser såsom örter, honung och många andra saker, har vinets historia mycket att erbjuda. Sjukdomar, kulturella förändringar, religioner och många andra händelser har stoppat eller ökat produktionen och ändrat smaken under de senaste 9000 åren eller så. Det enda som har varit orubbligt är att vi som ar alltid kommer att hitta sätt att producera nya viner och förbättra de som redan finns.

Frågor och svar:

Hur långt tillbaka går vinets historia?

Vinets historia går tillbaka så långt som 9000 år sedan enligt antropologisk forskning.

Vilket land är känt för att vara det äldsta som jäst vin?

Kina är det äldsta kända landet som jäst vin enligt bimolekylär antropolog Patrick McGovern vid University of Pennsylvania.

Vilken roll spelade benediktinermunkar i vinets historia?

Benediktinermunkar blev en av de mest ofantliga vinskaparna i både Frankrike och Tyskland och ägde vingårdar i Bordeaux, Bourgogne och Champagne, Frankrike samt i Franken och Rheingau i Tyskland.

Vilken roll spelade vinet i den katolska kyrkan under medeltiden?

Vinet spelade en avgörande roll i mässan och blev viktigt att en färdig leverans alltid var tillgänglig. Benediktinermunkar blev en av de mest ofantliga vinskaparna i både Frankrike och Tyskland.

Vad har varit orubbligt i vinets historia?

Vi som art kommer alltid att hitta sätt att producera nya viner och förbättra de som redan finns.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.