Hem » Vin Skola » Vilka tips vill du ha av en vinrecensent?

Vilka tips vill du ha av en vinrecensent?

26_itemthemeimage_5087-jpg - Vinjournalen.se

Vilka rekommendationer kan en bra vinrecensent ge dig? Och är de verkligen objektiva i sin bedömning? Det kan vara tufft att inte låta sina recensioner påverkas av otaliga luncher, gratisflaskor, trevliga besök och provsmakningar och inte minst personliga relationer till producenter och importörer. Som tur är så är det inte väldigt vanligt i vinsammanhang. Få vinrecensenter låter sig påverkas av en personlig relation med någon enskild vinproducent, då ens personliga rykte hänger på det.

Men vill du hitta ”din” personliga vinrecensent så bör du titta efter framförallt tre egenskaper och kompetenser:

Vara modig. En bra vinrecensent bör våga sticka ut hakan lite och kunna stå för sin bedömning och även ibland säga saker som kanske inte blir så populära bland vinproducenter och importörer. Detta betyder också att vara ärlig utan att ha en finansiell vinning och inte låta sitt personliga vinnätverk påverka recensionerna. Tips: Notera om vinrecensenten är konsekvent och föredrar vissa viner framför andra.

En stark känsla för smak och arom. En bra vinrecensent måste ha ett välutvecklat smak- och luktsinne för att guida dig bland intressanta viner som du kan njuta av, trots att smak och doft kan uppfattas på ett väldigt personligt sätt. Vinrecensenter står eller faller med sina gommar. Tips: Var uppmärksam på hur konsekvent recensenten är. Ingen kan tala om för dig vad du ska tycka, men föreslår han eller hon viner som även du tycker smakar bra?

Erfarenhet. En bra vinrecensent måste ha en bred erfarenhet av vin och sätta de viner som de provsmakar i ett större sammanhang. De måste dessutom vara kompetent när det gäller druvor, processer, lagring och allt annat kring vinproduktion. Lyssna till recensentens slutsatser i rekommendationen. Tips: Är recensenten en öppen person som är nyfiken på nya trender och rön och inte enbart en person som går på gamla klassiker?

Frågor och svar:

Vilka druvtyper odlas oftast i Alsace?

Druvtyper som sällan odlas i övriga Frankrike, såsom Riesling, Gewürztraminer och Pinot Gris.

Vad skiljer Alsaceviner från andra franska viner?

Alsaceviner är oftast vita, använder oftast bara en druvtyp i ett vin, är oftast utan ekfatskaraktär och döps oftast efter druvan istället för ursprungsplatsen.

Varför smakar inte Alsacevinerna som tyska viner trots likheter i vinindustrin?

Det beror främst på det geografiska läget med den unika terrängen, jordmånen och klimatet.

Vilka är de torraste månaderna i Alsace och varför är det passande för druvorna?

September och oktober är de torraste månaderna i Alsace, vilket ger druvorna möjligheten att mogna länge utan att skadas av regn och fukt.

Vad är Alsacekaraktären och vad skapar den?

Alsacekaraktären är en perfekt balans mellan bra mognad och frisk syra, vilket skapas av de kyliga nätterna och den långa mognadsperioden utan regn och fukt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vitt Vin - Fuzion Organic Chardonnay artikel nummer 690607 från producenten La Agricola från området Argentina - Vinjournalen.se
Fuzion Organic Chardonnay
Pris:173 :-
Artikel nr:690607
Smak fruktig, lime, örter, päron, ungdomlig, gröna äpplen, honungsmelon
Arom gröna äpplen, honungsmelon, lime, örter, päron, ungdomlig, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
fisk
grönsaker
sällskapsdryck
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021DruvorChardonnay, Viognier, TorrontesAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.