Väljer du vin till julmaten?

Varför är det just vid jul som många av oss verkar ha förträngt att vi är ett vinälskande folk? Vi ställer stolt fram vår hemmaproducerade snaps och berättar om ett speciellt julöl vi valt. Men vad är det för mat som egentligen står på julbordet? Fisk, kött, grönsaker, sötsaker, ost. Inget konstigt egentligen. Det går alldeles utmärkt att välja vin som juldryck fastän rätterna är smakrika, kryddade, söta eller salta. Det gäller alltså att kombinera rätt och hitta en bra balans mellan vin och mat, för att det ska bli bra.
Guldregler när de gäller ditt vinval

Fisken
Välj ett fräscht vitt vin, som är torrt, lite fruktigt till lutfisken och satsa på ett mer aromatiskt och kryddigt vin till laxen, som ju är rökt.

Köttet
Till paté, sylta, pastejer, köttbullar, korv och skinka går det utmärkt med ett rött, friskt vin som gärna får vara fruktigt och syrligt för att ta fram smaken i våra juliga kötträtter.

Osten
En perfekt kombination till osten är ett fruktigt rött och smakrikt vin till ostar som är krämiga, gräddiga, blåmögliga eller lite salta.

Frukten & Godiset
När man väl kommit till efterrätten är det dags för ris á la malta, chokladpraliner och en och annan exotisk frukt. Varför inte prova med ett mousserande vitt eller rosé? Det känns både fräscht och blir extra festlig avslutning på en god julmiddag.

Men måste man välja antingen vin eller öl eller kan man varva med dryckerna? I Tyskland har man ett ordspråk som kan kännas relevant i sammanhanget:
“Bier nach Wein – dass lasse sein. Wein nach Bier – dass rat’ ich dir”

Vilket betyder ungefär att man bör dricka ölet efter vinet, och inte tvärtom, eftersom risken finns att man annars blir ganska rund om fötterna, så denna samvetsfråga får var och en ge sitt personliga svar på.

Frågor och svar:

Varför väljer många att servera snaps och julöl istället för vin till julmaten?

Många verkar ha förträngt att vi är ett vinälskande folk vid jul och väljer istället snaps och julöl.

Vilka typer av rätter kan man hitta på ett traditionellt julbord?

På ett traditionellt julbord kan man hitta fisk, kött, grönsaker, sötsaker och ost.

Vilka guldregler finns det när det gäller att välja vin till julmaten?

Till fisk rekommenderas ett fräscht vitt vin, till kött passar ett rött, friskt vin och till ost passar ett smakrikt rött vin. Till efterrätten kan man prova med ett mousserande vitt eller rosé.

Kan man varva vin och öl under julmiddagen?

Det är upp till var och en att välja om man vill varva vin och öl under julmiddagen. Dock finns det ett tyskt ordspråk som säger att man bör dricka ölet efter vinet och inte tvärtom för att undvika att bli för berusad.

Vilket vin passar bäst till lax som är rökt?

Till lax som är rökt passar ett mer aromatiskt och kryddigt vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge
Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge
Pris:231 :-
Artikel nr:528301
Smak ekfat, hallon, jordgubbar, kanel, örter, kryddig, sandelträ
Arom ekfat, hallon, jordgubbar, kanel, kryddig, örter, sandelträ
Färg blå, röd
Mat som passar
buffémat
fågel
fläsk
grönsaker
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021DruvorPinot NoirAlkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
5 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.