Varför är det just vid jul som många av oss verkar ha förträngt att vi är ett vinälskande folk? Vi ställer stolt fram vår hemmaproducerade snaps och berättar om ett speciellt julöl vi valt. Men vad är det för mat som egentligen står på julbordet? Fisk, kött, grönsaker, sötsaker, ost. Inget konstigt egentligen. Det går alldeles utmärkt att välja vin som juldryck fastän rätterna är smakrika, kryddade, söta eller salta. Det gäller alltså att kombinera rätt och hitta en bra balans mellan vin och mat, för att det ska bli bra.
Guldregler när de gäller ditt vinval

Fisken
Välj ett fräscht vitt vin, som är torrt, lite fruktigt till lutfisken och satsa på ett mer aromatiskt och kryddigt vin till laxen, som ju är rökt.

Köttet
Till paté, sylta, pastejer, köttbullar, korv och skinka går det utmärkt med ett rött, friskt vin som gärna får vara fruktigt och syrligt för att ta fram smaken i våra juliga kötträtter.

Osten
En perfekt kombination till osten är ett fruktigt rött och smakrikt vin till ostar som är krämiga, gräddiga, blåmögliga eller lite salta.

Frukten & Godiset
När man väl kommit till efterrätten är det dags för ris á la malta, chokladpraliner och en och annan exotisk frukt. Varför inte prova med ett mousserande vitt eller rosé? Det känns både fräscht och blir extra festlig avslutning på en god julmiddag.

Men måste man välja antingen vin eller öl eller kan man varva med dryckerna? I Tyskland har man ett ordspråk som kan kännas relevant i sammanhanget:
“Bier nach Wein – dass lasse sein. Wein nach Bier – dass rat’ ich dir”

Vilket betyder ungefär att man bör dricka ölet efter vinet, och inte tvärtom, eftersom risken finns att man annars blir ganska rund om fötterna, så denna samvetsfråga får var och en ge sitt personliga svar på.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy