Vad säger färgen om ditt rödvin?
Rödvin dricks kanske inte alltid med full belysning och mot en vit bakgrund. Men på vinprovningar har man oftast vita dukar så att man ska kunna uppleva vinet genom alla sinnen samtidigt som man får lära sig ett och annat. Vinets ålder, fyllighet, syrlighet och råvaror är några av de egenskaper man kan utläsa med blotta ögat. När du granskar ditt vinglas bör du studera följande attribut:
- Intensitet
- Täckning
- Färg
- Övriga nyanser
Färgens intensitet indikerar hur fylligt eller lätt ett vin är. Är färgen ljus är det ett lättare vin, medan de fylliga är mörkare. De mörkare vinerna har också ofta en större mängd tanniner. Färgskillnaderna beror på hur länge druvskalen fått jäsa med druvsatsen, och ju längre tid desto mörkare färg. Men det är inte bara skalen som lämnas kvar utan också kärnor och stjälkar, och det är från dem den lite beska smaken (tanninerna) kommer ifrån. Den höga mängden tanniner yttrar sig som en lite blåaktig nyans på ytan av vinet.
Vinets täckning eller genomskinlighet avslöjar också en hel del. Testa hur mycket du ser genom vinglaset, kan du läsa en text igenom eller släpps inget ljus igenom? Kan du inte se något på andra sidan glaset kan ditt vin vara ofiltrerat för att bevara rika aromer och det kan vara lagrat under en längre tid. Olika druvsorter ger också olika täckning.
Själva färgen vittnar om kvalitet och lagringsduglighet. Ett mindre lagringsdugligt vin kommer att tappa sin skarpa färg efter 2-4 år medan detta inte sker förrän efter många år för viner av hög kvalitet som bör lagras länge.
Rödviner är inte alltid bara röda. Orange, brunt, cerise och rostfärgat är exempel på vanliga sekundära nyanser du kan se om du studerar vinet i bra ljus. Dessa färger ser du ofta på ytan av vinet. Ser du många eller skarpa sekundära färger vid ytan är vinet ofta äldre.