Vem ska dricka vad och vad är det vi äter, tänker du. Du stirrar på listan med ett 80-tal viner. Röda. Vita. Rosé. Det kan bli genant. De flesta vinerna känner du kanske inte ens igen namnet på, men de flesta experter kan heller inte lista ut vad alla viner är för några. Men det är inte så svårt, oavsett hur många viner som finns på listan. Så här kan du göra:

  • Ta god tid på dig och låt dig inte stressas. Be om betänketid. ”Ni har flera intressanta viner, jag måste få fundera lite.”
  • Avvakta med frågor. I många fall har kyparen verkligen inte en aning. De kan vara stressade, och när du frågar om ett vin är gott, kommer du nästan alltid få ett positivt svar. Så ignorera vad kyparen säger om han eller hon pekar på något medeldyrt vin i listan.
  • Varför inte föreslå ett glas sprudlande Prosecco eller en god Crémant som fördrink?
  • Börja med att bestämma om ni ska dricka rött eller vitt. Fråga ditt sällskap. Om någon helst vill ha ett vitt vin, beställ en flaska av varje sort. Om alla överlämnar valet till dig, så kan det bli lite knivigare. Vad har alla beställt? Kött? Fisk?
  • Och vilken typ av restaurang är det? Italiensk? Fransk? Vinlistan kommer säkert att spegla en hel del lokala viner. Det kan också vara så att restaurangen har egna viner att rekommendera. Fråga vilka viner som restaurangen själv direktimporterar.

Välj inte nödvändigtvis de allra dyraste vinerna för att framstå som generös. Ska ni dela på notan kan det blir en chock och är det du som bjuder, så kan du unna dig att vara frikostig om du hittar ett bra vin till rimligt pris. Så leta efter något nytt och gott.

Om restaurangen har en sommelier som kan hjälpa dig, så har du tur. Utnyttja henne eller honom för att diskutera fram något bra och passande vin för alla. Du kommer snart att märka vilket vin som han eller hon är entusiastisk över. Beställ det.

Får du ingen professionell hjälp kan du tänka på följande för att vinet ska passa alla:

1. Beställ något neutralt med inte alltför mycket fatkaraktär.
2. Hör dig för om druvorna. Vita druvor är lättare och säkra kort kan vara en vit Pinot Grigio eller en Sauvignon Blanc av god kvalitet.
3. Att beställa rött vin kan vara mer av en utmaning eftersom alla röda inte passar till all mat. En Beaujolais kommer inte att passa till både en lättare rätt på kalv och en medium grillad Filet Mignon. Leta istället efter ett harmoniskt allroundvin, exempelvis en fransk Pinot Noir som är en flexibel druva och passar till olika rätter. En italiensk Barolo eller Barbaresco kan också fungera riktigt bra för de allra flesta gäster.
Lycka till!

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy