Hem » Vin Skola » Vad är dubbel dekantering?

Vad är dubbel dekantering?

Har du hört om dubbel dekantering och varför man ska göra det?

Det handlar i korthet om att på ett korrekt sätt hälla vin i en dekanter för att sedan hälla det tillbaka i originalflaskan och servera det.

Det går till så här:

  • Först tar du en dekanter/karaff som du idag till och med an hitta på Ikea. Du behöver också en tratt för att hälla över.
  • Skölj dekantern ordentligt med en liten skvätt av vinet, inte med vatten. Häll sedan ut det vinet.
  • Häll över resten av vinet i dekantern. Om vinet visar sig att ha lite sediment i botten, häll bort det.
  • Häll lite rent vatten i originalflaskan för att få bort allt sediment. Täck med en handduk så att du kan skaka och skölja flaskan ordentligt. Släng vattnet och upprepa detta steg tills vattnet kommer ut ur flaskan kristallklart. Låt flaskan torka så att vattnet försvinner. Det tar minst 20 minuter (eller upp till 1 timme gör inget). Under tiden får vinet vara kvar i dekantern.
  • Häll lite av det dekanterade vinet tillbaka in i flaskan med hjälp av tratten och skölj med vinslatten.
  • Häll sedan ut det.
  • Häll sedan resten av vinet tillbaka i flaskan.

Alla slattar som man slänger bort hit och dit kan du gärna hälla upp i ett glas och dricka själv förstås. Anledningen till att man dekanterar är att vinet får lufta ordentligt så att aromer och doft till fullo kommer till sin rätt. Genom dubbel dekantering får alltså vinet lufta två gånger. Det är dessutom trevligt om man kan servera ett fint vin i originalflaskan.

Marshall Tilden från Wine Enthusiast beskriver hur och varför man dekanterar.
https://youtu.be/Avegge92QRI

Frågor och svar:

Vad är dubbel dekantering?

Dubbel dekantering är när man häller vinet från originalflaskan till en dekanter för att sedan hälla tillbaka det i originalflaskan och servera det.

Varför ska man göra dubbel dekantering?

Genom dubbel dekantering får vinet lufta två gånger vilket gör att aromer och doft till fullo kommer till sin rätt. Dessutom är det trevligt att servera ett fint vin i originalflaskan.

Hur går dubbel dekantering till?

Först tar man en dekanter och sköljer den ordentligt med en liten skvätt av vinet. Sedan häller man över resten av vinet i dekantern och häller bort eventuellt sediment. Därefter sköljer man originalflaskan med rent vatten och häller tillbaka lite av det dekanterade vinet i flaskan med hjälp av en tratt. Man sköljer sedan flaskan med vinslatten och häller tillbaka resten av vinet i flaskan.

Varför ska man skölja originalflaskan med vatten?

Man sköljer originalflaskan med vatten för att få bort allt sediment som kan finnas kvar i flaskan. Det är viktigt att använda rent vatten och täcka flaskan med en handduk så att man kan skaka och skölja flaskan ordentligt.

Vad är syftet med att dekantera vin?

Syftet med att dekantera vin är att få vinet att lufta ordentligt så att aromer och doft till fullo kommer till sin rätt. Det kan också hjälpa till att separera eventuellt sediment som kan finnas i vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.