Vem har egentligen koll på hur mycket man dricker jämt och hur stort man anser att ett normalt vinglas är? och visst vet vi väl att storleken på glaset påverkar hur mycket vin vi får i oss?
Faktum är att vi häller i oss hela 12% mer vin om vi väljer ett större vinglas eftersom storleken självklart påverkar hur stor mängd vi faktiskt dricker. Föga förvånande kanske? Tidigare forskning har ju visat att storleken på tallrikar och skålar påverkar hur mycket vi äter.

Men vad som kan vara förvånande när det gäller hur mycket vi tror att vi dricker, är att vi har olika uppfattning om storleken på ett ”standardglas” och beroende på situationen som vi befinner oss i när vi dricker, så verkar vi ha noll koll. Detta konstaterar i alla fall forskare vid Iowa State University.
Andra saker som påverkar mängden vin som vi dricker, är till exempel om vi använder

  • ett större vinglas – det gör att vi konsumerar mer
  • ett ofärgat, klart och genomskinligt glas – så dricker vi mer
  • och om vi dricker vitt eller rött vin ur detta glas – vi dricker 9% mer vitt vin än rött
  • om vi minglar runt med ett vinglas i handen – får vi i oss mer vin än om glaset står på bordet
  • vi tror att vi häller upp precis lika mycket i glaset – oavsett om det är ett större eller mindre glas

Små marginella skillnader som vi alltså inte tänker på gör tydligen att vi får i oss två och ibland till och med tre gånger mer än normalt. Detta betyder också att vi får i oss fler kalorier, än vad vi tror. Kanske något att tänka på för den som månar om midjemåttet?

Vill man alltså dricka mindre på en vardagskväll bör man kanske hålla sig till de smala vinglasen och endast fylla på om glaset står på bordet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy