Undersök vinet med blicken. Under en vinprovning är alla sinnen inblandade och synen är ett viktigt sådant. Håll vinglaset något lutat mot en vit bakgrund och undersök färg, klarhet, grumlighet, mättnad osv. Detta är egenskaper som kan påverka vinets karaktär. Vita lagrade viner blir mörkare med åren och röda blir något mer brunaktiga med små sedimentpartiklar i botten.

Virvla runt vinet i glaset. Detta gör att vinet får mer syre, och blir därmed mer aromatiskt. Du kan också känna doften bättre om vinet virvlas runt en stund. Notera också hur snabbt/långsamt vinet rinner ner från kanterna av glaset när det virvlats. Skarpare och rikare viner brukar oftast ta längre tid på sig. Detta är dock ingen indikation om kvalitet, utan mer ett tecken på karaktär.

Håll glaset några centimeter från näsan och dofta på vinet. Notera vad du känner med så stor detaljrikedom som möjligt.

Smaka på vinet. Skölj runt i munnen så att alla smaklökar får känna på vinet och identifiera sött, surt, salt, bittert, och umami, samtidigt som du noterar konsistens och mättnad. Spotta ut vinet i spottkopp om du planerar att prova ett stort antal viner.

Känn av eftersmaken. Andas gärna in genom munnen och ut genom näsan för att ge liv åt vinet och upplev nya smakkaraktärer.

Ett hett tips är att skriva ner alla upplevelser från vinet. Försök anteckna så många detaljer som möjligt och prova gärna många olika smakkombinationer med olika tillbehör. Kom ihåg att övning ger färdighet!

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris259 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy