Hem » Vin Skola » Maxa Vinprovningen

Maxa Vinprovningen

26_itemthemeimage_4751-jpg - Vinjournalen.se

Undersök vinet med blicken. Under en vinprovning är alla sinnen inblandade och synen är ett viktigt sådant. Håll vinglaset något lutat mot en vit bakgrund och undersök färg, klarhet, grumlighet, mättnad osv. Detta är egenskaper som kan påverka vinets karaktär. Vita lagrade viner blir mörkare med åren och röda blir något mer brunaktiga med små sedimentpartiklar i botten.

Virvla runt vinet i glaset. Detta gör att vinet får mer syre, och blir därmed mer aromatiskt. Du kan också känna doften bättre om vinet virvlas runt en stund. Notera också hur snabbt/långsamt vinet rinner ner från kanterna av glaset när det virvlats. Skarpare och rikare viner brukar oftast ta längre tid på sig. Detta är dock ingen indikation om kvalitet, utan mer ett tecken på karaktär.

Håll glaset några centimeter från näsan och dofta på vinet. Notera vad du känner med så stor detaljrikedom som möjligt.

Smaka på vinet. Skölj runt i munnen så att alla smaklökar får känna på vinet och identifiera sött, surt, salt, bittert, och umami, samtidigt som du noterar konsistens och mättnad. Spotta ut vinet i spottkopp om du planerar att prova ett stort antal viner.

Känn av eftersmaken. Andas gärna in genom munnen och ut genom näsan för att ge liv åt vinet och upplev nya smakkaraktärer.

Ett hett tips är att skriva ner alla upplevelser från vinet. Försök anteckna så många detaljer som möjligt och prova gärna många olika smakkombinationer med olika tillbehör. Kom ihåg att övning ger färdighet!

Frågor och svar:

Vilken betydelse har synen vid en vinprovning?

Synen är viktig vid en vinprovning då man undersöker vinets färg, klarhet, grumlighet och mättnad, egenskaper som kan påverka vinets karaktär.

Varför är det bra att virvla runt vinet i glaset?

Genom att virvla runt vinet i glaset får det mer syre och blir därmed mer aromatiskt. Det blir också lättare att känna doften av vinet.

Vad ska man notera när man doftar på vinet?

Man ska notera vad man känner med så stor detaljrikedom som möjligt.

Vad ska man göra när man smakar på vinet?

Man ska skölja runt vinet i munnen så att alla smaklökar får känna på vinet och identifiera sött, surt, salt, bittert och umami, samtidigt som man noterar konsistens och mättnad.

Varför är det bra att skriva ner alla upplevelser från vinet?

Det är bra att skriva ner alla upplevelser från vinet för att kunna anteckna så många detaljer som möjligt och prova gärna många olika smakkombinationer med olika tillbehör. Detta hjälper till att utveckla sin förmåga att bedöma vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Mousserande Vin - Louis Bouillot Cremant de Bourgogne Brut Grand Millésimé artikel nummer 7786501 från producenten Louis Bouillot från området Frankrike - Vinjournalen.se
Louis Bouillot Cremant de Bourgogne Brut Grand Millésimé
Pris:171 :-
Artikel nr:7786501
Smak apelsin, fruktig, kex, kryddor, utvecklad, röda äpplen, fransk nougat, torkade aprikoser
Arom apelsin, kex, kryddor, röda äpplen, torkade aprikoser, fransk nougat, fruktig, utvecklad
Färg beige, gul, ljus
Mat som passar
aperitif
fisk
grönsaker
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2018DruvorChardonnay, Pinot Noir, Gamay , AligotéAlkohol12 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.