Hem » Vin Skola » Lär dig allt om Sangiovesedruvans otroliga historia
Vin Skola

Lär dig allt om Sangiovesedruvans otroliga historia

Sonderini påpekade också att, om man inte var försiktig, så blev vinet inte bättre än en flaska vinäger. Detta gäller även idag, då Sangiovese-druvan fortfarande anses vara svårodlad. Det krävs en mycket skicklig odlare för att producera en högklassig skörd.

Intressanta fakta om Sangiovese-druvan:

  • Sangiovese-druvan är Italiens vanligaste druvsort.
  • Den är också en av de mest svårodlade druvsorterna.
  • De flesta anser att Sangiovese-viner bara blir bra om de blandas med andra vindruvor.

Ännu värre är att, även om vingården lyckas få en perfekt skörd, finns det inga garantier för att vinet kommer att matcha druvornas kvalitet. Druvorna har höga syranivåer och är väldigt lätta, vilket gör dem väldigt svårarbetade. Som tur är har dock moderna vinmakare utvecklat metoder för att göra Sangiovese-vinerna fylligare.

Bland dessa är tiden och temperaturen för jäsningsprocessen. En annan metod har funnits i många hundra år och går ut på att man blandar upp vinet med andra vinsorter. Många vingårdar använder sig av ekfatslagring, längre urlakningsperioder och nya franska ekfat. Deras försök har lett till mer lättdruckna viner och en ökad popularitet av Sangiovese-baserade viner.

Frågor och svar:

Vilken är den vanligaste druvsorten i Italien?

Sangiovese-druvan.

Varför anses Sangiovese-druvan vara svårodlad?

Druvorna har höga syranivåer och är väldigt lätta, vilket gör dem svårarbetade.

Varför blandar många vinmakare Sangiovese-viner med andra druvsorter?

De flesta anser att Sangiovese-viner bara blir bra om de blandas med andra vindruvor.

Vilka metoder har moderna vinmakare utvecklat för att göra Sangiovese-vinerna fylligare?

Tiden och temperaturen för jäsningsprocessen, ekfatslagring, längre urlakningsperioder och nya franska ekfat.

Varför har försöken att göra Sangiovese-vinerna mer lättdruckna och populära ökat?

Försöken har lett till mer lättdruckna viner och en ökad popularitet av Sangiovese-baserade viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Brunello di Montalcino Fattoi artikel nummer 309701 från producenten Fattoi Ofelio & Figli Soc. Sempl. - Soc. Agr. från området Italien - Vinjournalen.se
Brunello di Montalcino Fattoi
Pris:291 :-
Artikel nr:309701
Smak kakao, kanel, korinter, pinjenötter, tobak, utvecklad, mörka körsbär, fatkaraktär, kryddig, skogsbär
Arom fatkaraktär, kakao, kanel, korinter, kryddig, mörka-körsbär, pinjenötter, skogsbär, tobak, utvecklad
Färg mörk, röd, tegelröd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorBrunelloAlkohol14 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
10 /12
Strävhet
10 /12
Syra
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.