Hem » Vin Skola » Hur ska man veta vilket vin man tycker om?
Vin Skola

Hur ska man veta vilket vin man tycker om?

26_itemthemeimage_5136-jpg - Vinjournalen.se

Vi smakar hela tiden på många olika viner. Några gillar vi och tycker att de är jättegoda. Andra tycker vi mindre om. Det är svårt att välja när man står framför hyllan på Systemet och risken för den som är nybörjare när det gäller vin, kan hända att man får beslutsångest eller går hem med fel flaska. Det är alltid enklare att förstå och börja med vad man faktiskt tycker om för sorts vin. Frågan är ofta hur man kan bestämma vilket vin man faktiskt tycker om. Du får ett hett tips här: det gäller bara att undersöka det hela och gå fram lite systematiskt.

Börja med druvan, det är enklast.

Prova dig fram mellan olika druvsorter, exempelvis Pinot Noir, Syrah (eller Shiraz), Tempranillo om du föredrar rött vin eller Chardonnay, Riesling eller Muskat om du tycker om vita viner. Jämför druvorna med varandra och försök att känna skillnader.

Bestäm dig för din bästa smakupplevelse.

Vad föredrar du? Torra, söta, friska, blommiga, fylliga eller syrliga viner? Får vinet vara strävt med en lång eftersmak eller ska det vara lätt avrundat i smaken? Tycker du att vinet känns tungt eller lätt när du dricker det? Ett bra sätt att pejla detta är att se på smakklockorna på Systemet. Dessa brukar ge en bra indikation på just smak. Återigen, det bästa är att jämföra viner inom samma smakkategori här och upptäcka vilka skillnaderna är.

Vart kommer ditt favoritvin ifrån?

Några av oss blir saliga när vi hör ordet Amarone, en vintyp som kommer från trakterna kring italienska Verona eftersom vi vet att vi förmodligen kommer att tycka om den sortens vin. Andra faller i trans när de får ett Beaujolaisvin från den franska vinregionen Bourgogne. Varje vin har sin särtyp och det finns många regiontypiska viner att smaka på. Det du behöver göra är att komma ihåg vart vinet som du tyckte var gott kommer ifrån. USA, Sydafrika, Frankrike, Italien eller något annat land? Fundera också kring varför du tyckte om just det vinet.

Sist men inte minst – vem har tillverkat vinet?

Du kan titta på varumärke eller leta på producent eller vingård för att snäva in det ännu mer. Information hittar på Systemets eller importörens hemsida. Till slut kommer du att exempelvis kunna konstatera att viner från vingården Chateau Rouselle i Vinregionen Bordeaux i eller vingården Santa Anastasia på Sicilien producerar just det vinet du allra helst dricker. Och då har du kommit långt för att bestämma din egen smak!

Frågor och svar:

Vad är ett bra sätt att börja undersöka vilket vin man tycker om?

Börja med att prova olika druvsorter och jämföra dem för att känna skillnader.

Hur kan man bestämma vilken smakupplevelse man föredrar i vin?

Man kan fundera på om man gillar torra, söta, friska, blommiga, fylliga eller syrliga viner och om man vill ha ett strävt eller avrundat vin.

Varför är det bra att veta var ens favoritvin kommer ifrån?

Varje vin har sin särtyp och det finns många regiontypiska viner att smaka på. Genom att veta var ens favoritvin kommer ifrån kan man lättare hitta liknande viner.

Hur kan man snäva in sin sökning efter sitt favoritvin ännu mer?

Man kan titta på varumärke eller leta på producent eller vingård för att hitta liknande viner.

Vad är det viktigaste när man försöker bestämma sin egen smak i vin?

Att prova sig fram och jämföra olika viner för att upptäcka skillnader och hitta vad man faktiskt tycker om.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.