Hem » Vin Skola » Hur sätts priset för en flaska vin?

Hur sätts priset för en flaska vin?

Priset på en flaska vin påverkas av flera saker. Först måste man ju, precis som inom all annan produktion, göra en vinst på varje såld flaska. Självklart handlar det om produktionskostnader och om druvorna i sig. Men man räknar också in administrativa, försäljnings- och marknadsföringskostnader i priset samt kostnader för ekfat, flaskor och arbetskraft till exempel.

Priset på en vinflaska inkluderar sedan alltid transport- och tullavgifter. Men om du undrar över varför vissa årgångsviner kan kosta upp till 30000 kronor, så är skälet alltid att det handlar om tillgång och efterfrågan.

Dyra viner är oftast dyra av två skäl. Först och främst kosta det oftast mer att framställa dyra viner.

För det andra, dyra viner är dyra eftersom de kan vara och man talar om ett “upplevt värde” som självklart är en subjektiv upplevelse.  Vinpriser kan också skjuta i höjden för att kända personer eller att populära vinrecensenter som Robert Parker och Jancis Robinson lovordar ett vin till skyarna.

Är man en vinentusiast och dessutom har en tjock plånbok, så kan man kanske kosta på sig att samla på vissa unika viner. Många speciella viner skördar dessutom druvorna för hand under särskilda tider, som också är dyrare. Skörden kan vara en fråga om tajming och skörden kan aldrig vänta. Det kan vara riskabelt att till exempel utsätta druvorna för dåligt väder. Ibland kan det hänga på en timme om man vill ha en lyckad skörd eller inte. Därför jobbar många vinodlare med professionella väderstationer och kan på så sätt omedelbart exempelvis parera en storm.

Om vinet dessutom lagras i flera år, så får vinodlaren invänta sin försäljning. Varje vin har sin egen historia och sitt eget pris.

Med detta sagt, så kan du självklart också få en njutbar upplevelse av ett vin som kostar 150 kr.

Här diskuterar vinexperterna Bartholomew Broadbent, CEO Broadbent Selection, vinskribenterna Michael Cervin och Richard Jennings om vad som egentligen påverkar priset och hur man bäst väljer ett vin som passar ens egen plånbok.
https://youtu.be/NJaA18ov-JE

Frågor och svar:

Vilka faktorer påverkar priset på en flaska vin?

Produktionskostnader, administrativa, försäljningsoch marknadsföringskostnader, kostnader för ekfat, flaskor och arbetskraft, transportoch tullavgifter, tillgång och efterfrågan.

Varför kan vissa årgångsviner kosta upp till 30000 kronor?

Det handlar om tillgång och efterfrågan, samt att det kan vara ett upplevt värde som är subjektivt.

Varför är dyra viner oftast dyrare att framställa?

Det kan bero på att de skördas för hand under särskilda tider, vilket är dyrare, samt att de kan lagras i flera år innan de säljs.

Kan vinpriser påverkas av kända personer eller vinrecensenter?

Ja, om de lovordar ett vin till skyarna kan det leda till högre efterfrågan och därmed högre pris.

Kan man få en njutbar upplevelse av ett vin som kostar 150 kr?

Ja, priset behöver inte vara avgörande för om man kan njuta av ett vin eller inte.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.