Vill du imponera på ditt garden party? Det finns inget festligare, mer högtidligt och häftigare än att bygga ett Champagnetorn eller en Champagnefontän. Det här kommer utan tvekan att bli festens höjdpunkt. Alla vill titta på när Champagnen regnar från det översta glaset ner till alla nivåer.

Att bygga en fontän som är stadig är faktiskt inte så svårt som det ser ut. Du borde prova! Det är ganska enkelt. Så här gör du steg för steg:

Det allra viktigaste är att du väljer rätt glas.

coupe1Coupeglas hittar du både i plast och i glas och det finns ganska billiga på Ikea. De vanliga höga flöjtglasen fungerar inte eftersom de blir för rangliga. Coupeglasen är breda, inte så djupa och perfekta för ändamålet. Dessutom kan du bygga fontänen ganska högt om du vill.

Basen är minst lika viktig som glasen.

  • Basen måste vara stadig för att konstruktionen ska hålla och vara robust i flera lager.
  • Lägg gärna på en duk över bordet först. Det kan bli lite spill.
  • Börja bygga fontänen.
  • Skapa rutor av glas som får successivt färre som tornet stiger. Ställ glasen tätt ihop. Bygg nivå för nivå. Du kan börja bygga i en ruta eller i en rund omkrets, som du vill.

Här är en enkel ritning på 3 nivåer x 3 glas i kvadrat = basen är 9 glas. (Du kan förstås utöka antal glas och nivåer och bygga högre!)

diagram

När du bygger din fontän, se till att varje glas står så tätt att det vidrör glasen omkring. Om du gör detta på rätt sätt, blir pyramiden stadig och du kommer att sluta med ett glas på toppen.

När pyramiden är klar är det dags för Champagnen som du långsamt häller i översta glaset på toppen. Allt eftersom det fylls rinner det sedan ner till nästa nivå och till nästa osv.

Det gäller att ha lite tålamod, hälla ganska långsamt så ser det verkligen coolt ut när du häller på.

Se till att du har nog med skumpa. En flaska innehåller c.a 5 glas. Det är bra om man är två, så en kan öppna flaskorna medan den andra häller.

Sedan tar du glas efter glas och ger till dina gäster. Skål!

Man kan faktiskt göra en Champagnefontän med öl också. Här visar den alltid lika skojfriske The Tipsy Bartender hur de har gjort inför Super Bowl och principen är naturligtvis den samma. Slutet är alltid lika spännande.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy