Framstå som ett proffs – servera vinet med grace!
Har du tittat på hur man serverar vin på restaurang? Det känns alltid lika högtidligt, sådär lite stämningsfullt och sakralt. Ingen pratar. Någon smakar på vinet. Alla tittar på den personen och väntar på att få ett ”ja”. Det hela är nästan lite ceremoniellt och lustigt kanske. Det hör till god etikett att veta hur man serverar en flaska vin på rätt sätt! Du kommer dessutom att lära dig massor om vin själv. Här är några bra tips om du vill framstå som ett riktigt proffs:
Presentera flaskan
Gör din hemläxa. Det är alltid trevligt att berätta lite om vinet och varför du valt det. Du hittar lite fakta på leverantörens och Systembolagets hemsida. Googla gärna för information om vinregionen.
Visa flaskans etikett och årtal
Låt gästerna få läsa och uttala vinets namn.
Prata lite om druvorna
Är det en Merlot, Pinot Gris eller en Riesling som du serverar? Och kanske består vinet av en mix av druvor. Berätta om det!
Öppna flaskan utan krusiduller
Investera i en bra proffsig korkskruv. Lägg gärna korken på bordet ifall någon vill ta upp den och titta på den.
Låt någon få provsmaka
Välj ut och fråga en person om han eller hon vill provsmaka. Låt personen ta en klunk och fråga sedan vad de tyckte. Var det gott?
Häll sedan upp vin till alla
Servera gärna medsols runt bordet och stå på höger sida, lite snett bakom för varje gäst när du häller vin i glaset.
Häll lite i varje glas
Fyll inte glaset till kanten utan häll upp till max halvfullt, då kan du uppmuntra gästerna att snurra på glaset, dofta på aromen och titta på färgen.