Hem » Vin Skola » Framstå som ett proffs – servera vinet med grace!

Framstå som ett proffs – servera vinet med grace!

Har du tittat på hur man serverar vin på restaurang? Det känns alltid lika högtidligt, sådär lite stämningsfullt och sakralt. Ingen pratar. Någon smakar på vinet. Alla tittar på den personen och väntar på att få ett “ja”. Det hela är nästan lite ceremoniellt och lustigt kanske. Det hör till god etikett att veta hur man serverar en flaska vin på rätt sätt! Du kommer dessutom att lära dig massor om vin själv. Här är några bra tips om du vill framstå som ett riktigt proffs:

Presentera flaskan

Gör din hemläxa. Det är alltid trevligt att berätta lite om vinet och varför du valt det. Du hittar lite fakta på leverantörens och Systembolagets hemsida. Googla gärna för information om vinregionen.

Visa flaskans etikett och årtal

Låt gästerna få läsa och uttala vinets namn.

Prata lite om druvorna

Är det en Merlot, Pinot Gris eller en Riesling som du serverar? Och kanske består vinet av en mix av druvor. Berätta om det!

Öppna flaskan utan krusiduller

Investera i en bra proffsig korkskruv. Lägg gärna korken på bordet ifall någon vill ta upp den och titta på den.

Låt någon få provsmaka

Välj ut och fråga en person om han eller hon vill provsmaka. Låt personen ta en klunk och fråga sedan vad de tyckte. Var det gott?

Häll sedan upp vin till alla

Servera gärna medsols runt bordet och stå på höger sida, lite snett bakom för varje gäst när du häller vin i glaset.

Häll lite i varje glas

Fyll inte glaset till kanten utan häll upp till max halvfullt, då kan du uppmuntra gästerna att snurra på glaset, dofta på aromen och titta på färgen.

Frågor och svar:

Varför är det viktigt att kunna servera vin på rätt sätt?

Det hör till god etikett och kan hjälpa dig att framstå som ett proffs. Dessutom kan du lära dig mer om vin själv.

Vad är ett bra tips när du presenterar flaskan?

Gör din hemläxa och berätta lite om vinet och varför du valt det. Du kan hitta fakta på leverantörens och Systembolagets hemsida eller googla för information om vinregionen.

Varför är det bra att visa flaskans etikett och årtal?

Det låter gästerna läsa och uttala vinets namn, vilket kan vara trevligt. Dessutom kan årtal ge en indikation på vinets kvalitet.

Vad kan du prata om när det gäller druvorna?

Du kan berätta vilka druvor som ingår i vinet, om det är en mix av druvor och lite om druvornas egenskaper.

Hur ska du hälla upp vinet i glasen?

Servera gärna medsols runt bordet och stå på höger sida, lite snett bakom för varje gäst när du häller vin i glaset. Fyll inte glaset till kanten utan häll upp till max halvfullt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.