Vi svenskar köpte förra året 1,3 miljoner liter äkta Champagne och 8,7 miljoner liter mousserande vin. Individuell smak, plånbok men också det festliga tillfället avgör vad vi väljer.
Här är några saker du bör veta innan du väljer en flaska skumpa:

  • Det flesta av oss vet nog att äkta Champagne är inte detsamma som mousserande vin. Champagne har sitt ursprung i regionen Champagne i Frankrike, medan en hel del mousserande viner som i vardagslag också brukar kallas champagne, men är mousserande viner.
  • I produktionen av Champagne finns förstås strikta regler kring hur druvorna har hanterats, framställningsprocessen och hur länge Champagnen har lagrats. Allt detta gör att Champagnen ligger i en prisklass för sig, jämfört med de mousserande vinerna. Titta på prislappen. En flaska Champagne för man betala c:a 300 kr och uppåt. Ett gott mousserande vin får man ofta till ett lägre pris.
  • Champagne ska vara kall, torr och gratis, sa Winston Churchill som vid de flesta tillfällen valde att dricka just Champagne. Men det är skillnad på torr och ännu torrare Champagne, så läs på etiketten. Vill du ha extra torr Champagne ska du välja en ”Brut”. De något sötare är märkt med ”Extra Sec”.
  • Det finns både mousserande viner och äkta Champagner att välja i såväl ordinarie- som beställningssortimentet på Systembolaget. Är man smart och är ute i god tid kan man fynda rejält i beställningssortimentet där det finns många prisvärda viner att välja på i bra prisklasser.
  • Om ordet “vintage” står på etiketten och ett årtal betyder det att vinproducenten anser att vinet är gjort på extraordinära druvor. Vinet är inte sämre om det inte finns ett årtal på etiketten. Det kan vara så att vinet har producerats av druvor från en mängd olika år för att få en jämn kvalitet och en god smak.

Så du kanske ska unna dig en god och äkta Champagne att fira 12-slaget med?

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy