Hem » Vin Skola » Förgyll nyåret med god Champagne
Vin Skola

Förgyll nyåret med god Champagne

26_itemthemeimage_5078-jpg - Vinjournalen.se

Vi svenskar köpte förra året 1,3 miljoner liter äkta Champagne och 8,7 miljoner liter mousserande vin. Individuell smak, plånbok men också det festliga tillfället avgör vad vi väljer.
Här är några saker du bör veta innan du väljer en flaska skumpa:

  • Det flesta av oss vet nog att äkta Champagne är inte detsamma som mousserande vin. Champagne har sitt ursprung i regionen Champagne i Frankrike, medan en hel del mousserande viner som i vardagslag också brukar kallas champagne, men är mousserande viner.
  • I produktionen av Champagne finns förstås strikta regler kring hur druvorna har hanterats, framställningsprocessen och hur länge Champagnen har lagrats. Allt detta gör att Champagnen ligger i en prisklass för sig, jämfört med de mousserande vinerna. Titta på prislappen. En flaska Champagne för man betala c:a 300 kr och uppåt. Ett gott mousserande vin får man ofta till ett lägre pris.
  • Champagne ska vara kall, torr och gratis, sa Winston Churchill som vid de flesta tillfällen valde att dricka just Champagne. Men det är skillnad på torr och ännu torrare Champagne, så läs på etiketten. Vill du ha extra torr Champagne ska du välja en ”Brut”. De något sötare är märkt med ”Extra Sec”.
  • Det finns både mousserande viner och äkta Champagner att välja i såväl ordinarie- som beställningssortimentet på Systembolaget. Är man smart och är ute i god tid kan man fynda rejält i beställningssortimentet där det finns många prisvärda viner att välja på i bra prisklasser.
  • Om ordet ”vintage” står på etiketten och ett årtal betyder det att vinproducenten anser att vinet är gjort på extraordinära druvor. Vinet är inte sämre om det inte finns ett årtal på etiketten. Det kan vara så att vinet har producerats av druvor från en mängd olika år för att få en jämn kvalitet och en god smak.

Så du kanske ska unna dig en god och äkta Champagne att fira 12-slaget med?

Frågor och svar:

Hur många liter Champagne och mousserande vin köpte svenskar förra året?

Svenskar köpte 1,3 miljoner liter äkta Champagne och 8,7 miljoner liter mousserande vin förra året.

Vad är skillnaden mellan äkta Champagne och mousserande vin?

Champagne har sitt ursprung i regionen Champagne i Frankrike och följer strikta regler i produktionen, medan mousserande vin kan komma från olika regioner och har inte samma regler.

Vad är prisskillnaden mellan Champagne och mousserande vin?

Champagne ligger i en högre prisklass än mousserande vin, med en prislapp på cirka 300 kr och uppåt, medan ett gott mousserande vin kan fås till ett lägre pris.

Vilken typ av Champagne ska man välja om man vill ha en extra torr smak?

Om man vill ha extra torr Champagne ska man välja en ”Brut”. De något sötare är märkt med ”Extra Sec”.

Var kan man hitta prisvärda viner att välja på?

Om man är ute i god tid kan man fynda rejält i beställningssortimentet på Systembolaget där det finns många prisvärda viner att välja på i bra prisklasser.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.